Imatge Anna  Subarroca Admetlla
Joan Dausà ha contestat 10 vegades a la pregunta “On seràs demà?” amb el nom d’una ciutat alemanya.
per Anna Subarroca Admetlla - Sunday, 15 June 2014, 18:38
 

Seguint una tradició que any rere any suma més adeptes en terres germàniques, la música en català es cola a les aules de les universitats i ens porta la primavera, el sol, l’alegria i la germanor. Aquest any hem tingut el plaer d’acollir en Joan Dausà i al final de la gira també als seus Tipus d’Interès. Durant dues setmanes ha pogut contestar a la pregunta que dóna títol al seu últim disc (On seràs demà?) amb el nom d’una ciutat alemanya diferent. L’experiència ha estat molt enriquidora pels alumnes i també pel mateix Dausà, que dia rere dia ha guanyat confiança i espontaneïtat a l’aula, adaptant-se sense problemes a les peticions de les professores i necessitats de cada grup i situació. Abans de tornar a terra catalana ens confessava emocionat que aquesta proposta que va acceptar bastant a cegues, l’ha sorprès molt positivament i es mostra obert a continuar col·laborant amb l’Institut Ramon Llull i amb altres universitats on s’imparteixin estudis catalans. A continuació trobareu els detalls de cada activitat.

19.05.2014, Constança: una quarantena d'alumnes de l'assignatura de literatura i música catalanes, de llengua catalana i espanyola van assistir al recital. El cantautor va fer un concert-xerrada en tres parts: una primera sobre la Nova Cançó, amb temes de Lluís Llach i Raimon; una segona amb un popurri de temes del rock català i finalment cançons dels seus àlbums per representar la música catalana actual. El públic va estar entusiasmat, participatiu i fins i tot van accedir a jugar al "Jo mai mai", creant un ambient distès i divertit. Al vespre, uns quants alumnes van afegir-se al sopar amb el cantautor i vam acabar la nit cantant cançons amb la guitarra a la vora del llac de Constança. (Francina Massana, Universität Konstanz)

20.05.2014, Tubinga: la xerrada-concert va aplegar una cinquantena de persones. Durant aproximadament una hora, es van alternant explicacions amb cançons i traduccions a l’alemany. Es va aconseguir un ambient distès, molt familiar i agradable i força interacció amb el públic. Després es va allargar amb un sopar amb alguns alumnes, catalans de la zona i altres companys de departament. (Gemma Bernadó, Eberhard Karls Universität)

21.05.2014, Frankfurt: en la tercera estació de la gira, el cantant i actor català va oferir una xerrada en el marc del seminari "Mitjans de comunicació dels Països Catalans", on va explicar els fonaments de la seva trajectòria artística i musical, dedicant especial atenció als seus inicis i a la creació de producte "Dausà" que l'ha convertit en un dels cantautors de més èxit de l'actual sector musical català. Els assistents van fer preguntes, moltes d'elles centrades en els textos de les cançons que havien traduït. En Dausà va combinar l'explicació de la seva autobiografia amb la interpretació de les cançons. La pinzellada d'humor de l'acte va ser quan una de les alumnes va dir en públic que seria la fundadora del club de fans de Joan Dausà a Frankfurt". (Montserrat Ruiz, Goethe-Universität)

22.05.2014, Mannheim: el lectorat de català i el conjunt del seminari de Romanística de la universitat de Mannheim van organitzar una petita festa final de semestre, on Joan Dausà va ser el convidat d’honor. Acompanyat d’un teclat, en una de les sales del palau barroc, va iniciar la vetllada amb les seves cançons íntimes, avançant amb jocs, bromes, buscant complicitat amb un públic entregat, que va acabant jugant a un dels “Jo mai mai” més multilingües i pujats de to que en Joan recorda. Els alumnes de l'assignatura "Grundlagen der rätoromanischen Philologie" van cantant l'himne nacional en romanx i després va actuar el cantant de hip-hop Snook, arribat especialment de Zurich amb la seva banda. Es van comptabilitzar uns 150 assistents. (Anna Subarroca, Universität Mannheim)

23.05.2014, Freiburg: l’Associació d’Estudiants de Romàniques de la Universitat de Friburg va organitzar una “Vetllada romanística”, amb actuacions d’artistes convidats i estudiants en diferents llengües romàniques. Joan Dausà es a encarregar de posar el punt final a la vetllada, encisant a tothom amb el piano i les seves lletres íntimes. Els gairebé 100 assistents a l’acte van escoltar atents les explicacions i cançons i van demanar insistentment un bis. La nota emotiva la va posar la versió en alemany de la cançó “Epíleg”, que l’estudiant Christian Engel havia adaptat, i ell mateix va cantar acompanyat de la seva guitarra i del Joan al piano. Tots vam acabar cantant “Es war nur ein Spiel...”. (Anna Subarroca, Albert-Ludwigs-Universität)

26.05.2014, Heidelberg: Dausà va oferir una xerrada sobre la trajectòria i les seues estratègies creatives i d'acostament al públic en el context actual de crisi econòmica. Els seus comentaris van estar acompanyats de cançons pròpies i versions de Lluís Llach. Hi van assistir unes 30 persones entre estudiants, professors del departament i convidats externs. En acabar, es va obrir un torn de preguntes sobre el seu procés creatiu, la seua inspiració i els seus projectes de futur. Vam cantar, el públic li va demanar autògrafs i va vendre un bon grapat de discos. (Maria Lacueva, Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg)

27.05.2014, Saarbrücken: al matí, va oferir la mateixa xerrada-concert sobre la trajectòria i les seues estratègies creatives i d'acostament al públic en el context actual de crisi econòmica. Els seus comentaris van estar acompanyats de cançons pròpies i versions de Lluís Llach. Hi van assistir unes 20 persones entre estudiants, professors del departament i convidats externs. A la nit va oferir un concert, acompanyat per guitarra i piano, en un dels locals més coneguts i cèntrics de la ciutat, i un dels més freqüentats pels estudiants universitaris, el Kurze Eck. Vam completar l'aforament, amb més de 150 assistents, la majoria d'elles alemanys, que van vibrar, riure i cantar amb l'actuació. En acabar, es va formar una cua per comprar els discos i Joan Dausà va passar més d'una hora signant-los. (Maria Lacueva, Universität des Saarlandes)

28.05.2014, Bochum: a la Ruhr-Universität Bochum en Joan va oferir també una xerrada sobre la seva trajectòria professional i el panorama musical actual, acompanyada de la interpretació d’algunes cançons amb la guitarra. A l’aula, a part dels estudiants de català, també van acudir alguns catalans residents a la zona que curiosament encara no es coneixien entre ells. La conversa es va prolongar més enllà de les parets de la universitat.

30.05.2014, Colònia: enguany no es va poder realitzar cap activitat a la universitat però alguns estudiants de català es van aplegar a la sala Lichtung, juntament amb catalans residents a la zona que van portar amics i amb seguidors del Barça d’handbol. En total, un centenar de persones van poder gaudir del concert de Joan Dausà amb la banda, arribada el mateix dia des de Barcelona. Molt ben acompanyat musicalment, Dausà es va permetre la llicència de fer ballar un swing a sobre l’escenari a la mateixa organitzadora del concert, Elisabet Capdevila. Van ser molts els que després del concert es van acostar a comprar CDs, samarretes, demanar autògrafs o simplement conversar amb els artistes.

01.06.2014, Berlín: el primer diumenge de juny al Junction Bar va sonar català. Més de 80 persones es van aplegar al conegut i acollidor local berlinès per escoltar, cantar i ballar la música de Dausà, acompanyat de la seva banda. Desenes de catalans i estudiants de català van portar amics que van descobrir l’univers dausanià. Tots van caure rendits als encants del cantautor i van acabar comprant CDs i demanant autògrafs. Es van crear molts moments de complicitat amb el públic, somriures, aplaudiments, rialles i una màgia especial a l’ambient, al pur estil berlinès.

02.06.2014, Berlín: i abans d’agafar l’avió de tornada, Dausà i els Tipus d’Interès van passar el matí a la Humboldt Universität amb els alumnes de català d’aquesta universitat i també de la Freie Universität Berlín. Acompanyat d’un piano de cua, va parlar de la seva carrera, del procés creatiu en la composició de cançons, de lletres, de música i de la vida... Es va aconseguir una animada conversa i els estudiants van acabar encantats, igual que les professores.

I vosaltres, on sereu demà?