Imatge Albert Morales Moreno
2a edició de la #primavera_en_català veneciana
per Albert Morales Moreno - Thursday, 22 May 2014, 11:07
 

La universitat Ca’Foscari de Venècia celebra la segona edició del cicle d’activitats #Primavera_en_català.

#Primavera_en_català és un cicle d’activitats organitzat pel Dipartimento di Studi Linguistici e Culturali Comparati de la Universitat Ca’Foscari de Venècia que s’emmarca en els estudis de català que ofereix la universitat. Amb el subtítol In viaggio per l’Europa multilingue (De viatge per l’Europa multilingüe), s’han realitzat diverses activitats i actes que van començar el dia 22 d’abril i van acabar el 7 de maig de 2014. La cloenda de les activitats va anar a càrrec de Mariona Sagarra. 

Els estudiants de llengua i literatura catalanes, juntament amb els docents Patrizio Rigobon, Enric Bou i Albert Morales, han fet possible l’organització d’aquesta segona #primavera_en_català.

Els actes organitzats els dies 22, 23 i 24 d’abril giraven a l’entorn de la celebració de Sant Jordi. El primer i el darrer dia tingueren lloc dos seminaris sobre multilingüisme a Europa a càrrec de Jaume Corbera, professor d’història de la llengua i de dialectologia a la Universitat de les Illes Balears.

El dia 23 una paradeta va presidir l’entrada de la biblioteca de llengües, situada a la seu de Ca’ Bernardo. Els estudiants de llengua i literatura catalanes oferien a la resta de la comunitat universitària poemes en català amb llurs traduccions que havien triat (entre d’altres, de Margarita Ballester, Salvador Espriu, Gabriel Ferrater, Joan Maragall o Jaume Subirana) i un punt de llibre en què s’explicava en italià la celebració de Sant Jordi i el seu origen. Volíem proporcionar dades bàsiques sobre la llengua i la cultura catalanes a totes aquelles persones que no les estudien. L’objectiu principal era implicar així tota la comunitat universitària amb aquesta festa tan nostrada del llibre i la rosa.

Durant la jornada també es van celebrar dos torns de microsessions de cultura catalana. L’alumnat de llengua catalana havia de presentar breument (5 minuts) alguns personatges de la cultura catalana en italià als estudiants d’altres llengües. Alguns dels personatges que s’hi presentaren van ser Montserrat Caballé, Salvador Dalí, Antoni Gaudí, Josep Guardiola o Mercè Rodoreda). Al final de cadascuna de les sessions, l’estudiant de Llengua Catalana 2 Jacopo Renosto va interpretar (amb una guitarra clàssica) i cantar en directe la cançó “Boig per tu” de Sau (enllaç).

El dia de sant Jordi va cloure amb una xerrada-conferència entre l’escriptor menorquí resident a Barcelona Joan Pons i Tònia Coll, artista i professora de la Universitat de Barcelona. Van explicar fil per randa els projectes en què han col·laborat conjuntament en un acte presentat per Albert Morales.

El tancament oficial del cicle d’activitats fou dia 6 de maig amb el concert de poesia musicada per a veu sola i pedals d’efectes de la cantant Mariona Sagarra. Van presentar l’acte els docents de Ca’ Foscari Enric Bou i Albert Morales. La vellutada veu de la Mariona va captivar l’audiència i va teixir-hi un fil de proximitat mentre recitava i musicava poemes en diferents llengües, tot passant per l’italià i el català. Com a rerefons de l’espectacle musical, es projectaren algunes obres plàstiques d’en Perico Pastor dissenyades expressament per a l’espectacle. Al final de tot, el professor Patrizio Rigobon va pronunciar un breu discurs per cloure aquesta intensa setmana d’activitats. Aquesta activitat va comptar amb el finançament de l’Institut Ramon Llull.

Durant el cicle, a més, es van projectar Vicky Cristina Barcelona, de Woody Allen, i Fènix 11*23, dels directors Joel Joan i Sergi Lara.

Al Facebook dels Estudis Catalans Venècia hi ha disponibles més imatges i vídeos de la #primavera_en_català.

Nota redactada per: Albert Morales Moreno, docent de llengua i literatura catalanes a la Università Ca’ Foscari de Venècia

 
Re: 2a edició de la #primavera_en_català veneciana per Isabel Turull - Thursday, 22 May 2014, 17:08
Re: 2a edició de la #primavera_en_català veneciana per Alfons Gregori i Gomis - Thursday, 22 May 2014, 22:03