Imatge Núria Trias Gilart
Encara Sant Jordi :) Conferència del professor J. Kabatek a la FU de Berlin
per Núria Trias Gilart - Tuesday, 20 May 2014, 23:25
 

Ahir, dilluns 19 de maig, a la "Freie Universität" de Berlin encara hi va haver una celebració acadèmica dedicada a la festivitat de Sant Jordi, la qual es va organitzar conjuntament amb el Lectorat de Gallec de la mateixa universitat. L'objectiu d'ambdós lectorats era el de donar a conèixer la diada de Sant Jordi i el "Día das Letras Galegas", el qual se celebra anualment el 17 de maig. Per això, els estudiants de totes dues disciplines van presentar cadascuna de les festivitats i, per part de les estudiants de Català III hi va haver també un petit homenatge a Joan Vinyoli en el centenari del seu naixement amb la lectura de dos poemes d'aquest autor -sovint influenciat per la poesia de R.M. Rilke- i llurs traduccions a l'alemany, les quals havien estat preparades també pel mateix grup d'estudiants.

També es va voler dedicar un petit espai de la celebració al lliurament dels premis dels "Jocs Florals FU-2014" (en el programa adjunt hi trobareu els dos textos guanyadors), als quals hi havien participat una dotzena d'estudiants de Català. Gràcies a la col.laboració de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Berlín, les dues guanyadores, Lusy Vaseva (Català II) i Anne Herzog (Català III) van rebre un lot de llibres i revistes (en alemany i en català) de temàtica variada sobre la llengua i la cultura catalanes.

L'activitat estrella i punt culminant de la celebració va ser, però, la conferència del professor de la universitat de Zürich, Johannes Kabatek, el qual ens va poder visitar gràcies al suport econòmic de l'Institut Ramon Llull i de la Xunta de Galicia. El professor Kabatek (Stuttgart, 1965), especialista -entre d'altres disciplines- en llengües iberoromàniques i llengües minoritàries en contacte, va assumir el repte que li havíem proposat de fer una comparació de la situació actual de totes dues llengües en els territoris en què s'hi parlen i, malgrat tractar-se d'un tema molt ampli, gràcies al seu tarannà i a les seves habilitats comunicatives, amb una perfecta combinació de saber acadèmic i divulgació, va captivar un públic assistent ben variat en interessos, format per més d'una trentena de persones, entre els quals hi havia estudiants de Català (tant de la Freie Universität com de la Humboldt-Universität de Berlin) i de Gallec, socis del Kasal Català de Berlín i del grup "Faladoiros de Galego en Berlín", el lector de Gallec de la FU, Jairo Dorado, les lectores de Català de la HU-Berlin, Anna Betlem Borrull, i de la FU, Núria Trias, el representant de l'IRL a Alemanya, Julià Florit, la professora de Lingüística de la FU Judith Meinschaefer i el seu equip de doctorandes i post-doctorandes, i el professor de Lingüística i responsable acadèmic dels lectorats de Gallec i Català de la FU, Uli Reich.

Tot i el poc temps que va restar per a la discussió i debat posteriors, el públic es va mostrar molt satisfet amb els temes exposats pel professor Kabatek. Val a dir que les roses a la mà (amb el patrocini també de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Berlín) i l'ambient de discussió distès que alguns membres del públic van traslladar fora de l'aula recordaven plenament la diada de Sant Jordi de qualsevol població catalana.

Núria Trias Gilart - Freie Universität Berlin