Imatge Núria Massot Melet
Andrew Dowling i la secessió catalana des de Cork
per Núria Massot Melet - Monday, 10 March 2014, 19:50
 

Divendres passat la Universitat de Cork va acollir el professor Andrew Dowling, de la Universitat de Cardiff, que amb la ponència “A Turn to Secession in Catalonia” va oferir una perspectiva de la situació política, econòmica i social a Catalunya exposant les diferents causes que han portat al recent creixement pro-independentista.

Per tal d'entendre els orígens d'aquest creixent moviment independentista, l'Andrew Dowling va començar fent un recorregut pels principals canvis polítics, socials i econòmics que han contribuït als greuges percebuts pels catalans, posant èmfasi en la greu crisi econòmica junt amb la dissolució de l'Estatut per part del Govern espanyol.

Segons Dowling, el rebuig de l'Estatut d'Autonomia el 2010 va marcar un punt d'inflexió a Catalunya. La crisi econòmica que el va precedir va servir per accelerar un descontentament generalitzat ja existent i en creixement. Un dels canvis més evidents que va advertir va ser l'evolució de la senyera a l'estelada, sobretot del 2010 al 2012, període en què hi va haver un salt massiu en suport a la independència degut, segons afirmà, a una deslegitimització d'Espanya arran del col·lapse econòmic.

L'historiador va posar èmfasi que és la pressió social que està impulsant les accions de les elits polítiques des que el moviment independentista està a càrrec de les entitats cíviques, en lloc dels partits polítics. Va remarcar, per tant, la important tasca de l'ANC, sobretot en la mobilització de masses del 2012, i va especificar que els partits polítics estan perdent el control de la història política.

Per concloure, Dowling va dir que és molt estrany que hi pugui haver una secessió sense el suport internacional i afirmà que Espanya no acceptarà mai que Catalunya s'independitzi llevat que es trobi forçada a acceptar-ho per la UE. De totes maneres, va afegir que “si els catalans continuen empenyent, i segur que ho faran, ho aconseguiran”.

L'acte, amb uns quaranta assistents, va tenir una gran acollida tant entre estudiants i professors de la universitat, com entre catalans residents a Irlanda i públic en general. El gran interès del públic va generar un debat posterior ple de qüestions en què es va remarcar la importància de la llengua en tot aquest moviment, així com d’associacions com Súmate, es va debatre sobre “el problema catalán” i es va comparar la situació catalana amb l’escocesa. Tot plegat, un debat molt interessant que es va acabar allargant en un entorn més informal, seguint la tradició irlandesa.
 
Re: Andrew Dowling i la secessió catalana des de Cork per Jordina Sala Branchadell - Tuesday, 11 March 2014, 16:51