Imatge Jon Landa
Com esdevindre una enxaneta
per Jon Landa - Saturday, 8 March 2014, 13:02
 

El proppassat 27 de febrer, l’alumnat de Català (no) a Torí(no) va tindre l’oportunitat d’aprendre a «treballar en grup i amb un objectiu comú» a través d’una projecció audiovisual i una xerrada. Tots plegats vam mirar el documental «Enxaneta» (TV3, 2012), que explica el món dels castells amb imatges reals i amb una sèrie d’entrevistes a dones i hòmens del món casteller.

Després, i gràcies al Nil (Vic, Osona), al Daniel (Sant Joan Despí, Baix Llobregat) i al Jordi (Vilafranca del Penedès), els grups van poder resoldre directament els dubtes que havien sorgit durant la projecció, com ara si els castellers es fan molt de mal quan una torre cau, de quines zones geogràfiques provenen les colles més potents i famoses o, senzillament (pregunta comuna a tots els presents), quin sentit tenia carregar una torre de tantes persones.

Va estar una classe molt amena i sembla que els ponents, catalans que viuen al Piemont, van gaudir-ne fins i tot més que el públic. Es tractava del segon «encontre» entre alumnes i nadius, en què els segons parlen de viva veu sobre temes culturals dels territoris del domini lingüístic. En aquest cas, els castells, que representen la força del treball en comú i l’esperit de superació. El lector va tindre l’oportunitat, a més a més, de parlar de la versió meridional dels castells, les muixerangues, torres més baixes i amb menys participants (i menys conegudes fóra de les fronteres valencianes).

Us recomanem la projecció d’aquest documental a les aules (millor a partir del nivell bàsic, atès al català oral que s’hi pot escoltar), no només pel component cultural sinó perquè dóna joc a moltes activitats didàctiques. 
Re: Com esdevindre una enxaneta per Neus Penalba Suàrez - Tuesday, 11 March 2014, 12:32