Imatge Info Llengua
Conferències de Joan Mir i Gonçal López Nadal a la Universitat de l'Havana
per Info Llengua - Tuesday, 25 February 2014, 09:26
 

Notícia enviada per Marta Escartín, professora a la Universitat de l'Havana

El 12 de febrer va tenir lloc a la Facultad de Artes y Letras de la Universidad de la Habana una conferència sobre el procés d’independentisme a Catalunya, a càrrec del Dr. Joan Mir Obrador, doctor en Economia per la Universitat de les Illes Balears (UIB), vicepresident de la Fundació Universitat Catalana d’Estiu i professor de Teoria Econòmica i de cursos de Postgrau sobre Finançament Autonòmic a la UIB.

Després d’haver realitzat conferències i seminaris a universitats d’arreu del món (Argentina, Perú, Itàlia, Alemanya, Equador, Colòmbia, Xina, Andorra, Veneçuela i Tunísia), el Dr. Mir va arribar a Cuba amb el propòsit de trobar-se amb els estudiants de la Càtedra de Cultura Catalana de la nostra universitat per conversar amb ells sobre el nacionalisme català i el xoc entre Catalunya i l’Estat espanyol en aquest sentit, tot fent-hi una comparació amb el cas de l’independentisme cubà. Va aportar un punt de vista interessant i diferent, perquè el professor és fundador d’ERC a Mallorca i, a més, vocal de la Comissió Mixta de Valoracions Estat-Generalitat de Catalunya sobre Finançament Autonòmic. El punt de vista, doncs, que aquesta darrera feina li atorga va resultar d’especial interès entre els nostres alumnes, perquè van poder dialogar amb una de les persones implicades directament en aquest procés. Fins i tot, el Dr. Mir va repetir la conferència el dia següent, a petició d’un dels alumnes responsables de la FEU (Federación de Estudiantes Universitarios), aquest cop a la Càtedra Joan Brossa de la Beca Estudiantil Micro X, improvisació a la qual el professor s’hi va mostrar totalment receptiu.

A més a més, vam tenir la sort que el seu acompanyant, el Dr. Gonçal López Nadal, va participar també en aquestes dues xerrades. El Dr. López Nadal és professor d'Història i Institucions Econòmiques de la UIB, s’ha especialitzat en els moviments economicosocials d’Amèrica Llatina i ha estat visitant a les Universitats de l'Havana i de l'Oriente de Santiago de Cuba en anteriors ocasions.

Van ser, per tant, dues aportacions interessants i ben profitoses per als nostres alumnes i altres interessats en el món de la catalanitat a l’illa de Cuba.