Imatge Marc Colell
Èxit de les primeres jornades occitanocatalanes a Ais de Provença
per Marc Colell - Saturday, 22 February 2014, 18:20
 

El Departament de Català de la Universitat d'Ais-Marsella, el CEP d'Oc i l'Ostau de Provença han organitzat per primera vegada conjuntament unes jornades sobre les relacions entre la cultura occitana i la catalana. Dilluns 17 de febrer la Salle des états de l'Ajuntament d'Ais va acollir la primera de les activitats: la conferència-debat Una llengua amb estatus i una altra sense, que va comptar amb la presència de Manel Zabala, traductor al català de l'escriptor provençal Josèp Romanilha, i del periodista de Barcelona Televisió i del diari electrònic Jornalet, Ferriol Massip. L'acte, presentat per Joan Peire Belmon, director del CEP d'Oc, es va desenvolupar en occità i va abordar la realitat sociolingüística del català i el seu procés de normalització com a possible model a seguir per a la llengua occitana. El públic, que omplia la sala, va poder intercanviar parers amb els tertulians i intentar trobar punts en comú entre les dues realitats.

 

La segona jornada, tinguda dimarts 18 a la tarda, va coincidir amb la participació del català al cinefòrum Cine Monde, que organitza la Facultat de Lletres de la universitat. En aquesta ocasió el film triat per representar la cultura catalana va ser Pa negre, d'Agustí Villaronga. La projecció, introduïda pels professors de català del centre, va anar seguida d'un debat sobre la pel.lícula, la memòria històrica i el caràcter universal que pot adquirir un film parlat en llengua catalana. Entre el públic, a més de persones vinculades a la universitat, també hi havia nombrosos catalans, tant del nord com del sud, que viuen a la Provença.

 

El Departament de Català i l'Ostau de Provença es mostren satisfets per aquesta primera col.laboració i esperen poder organitzar-ne d'altres més endavant.