Imatge Jon Landa
Tió i Vesprerenar a Torí
per Jon Landa - Friday, 20 December 2013, 01:28
 

El Tió de Nadal ha passat no només per Alemanya o el Regne Unit: també ha estat al Piemont. Ahir, vam rebre a l'aula un tió prou piemontèis, fet amb fusta dels boscos dels afores de Torí, però amb les mans de la Marta i l’Alba, dues xiques arribades a Torí des del Penedès i els Pirineus que van voler explicar de tu a tu als estudiants de català quines són les seues tradicions nadalenques. Elles van fer tot un calendari, que comença amb sant Nicolau i santa Llúcia i acaba amb la fava del tortell de Reis, que inclou escudella i carn d’olla, galets i canalons (els italians es van mostrar molt sorpresos per l’ús de la seua pasta fora de les seues fronteres) però també fulles de col el 28 de desembre i raïm el 31. Va estar molt curiós comparar costums del nord i del País Valencià, però sobretot va estar genial fer cagar el Tió, fins i tot per al lector, que s’estrenava amb els cops de bastó. Què va cagar? Doncs a Torí no podia ser més que giandujotti, els lingots de xocolate amb llet i avellanes típics de la zona.

Després, i per tal d’acomiadar-nos del 2013, vam fer el primer «Vesprerenar»: al departament de Català(no) a Torí(no) no diem aperitiu a l’aperitivo italià. Com que es fa abans de sopar, per a nosaltres és un vesprerenar, un berenar al vespre. Ací, els estudiants tenen l’oportunitat de xerrar amb nadius o persones que parlen català amb fluïdesa i aquests poden també practicar o millorar italià. Esperem que haja sigut el primer de molts més.

Agraïm la presència i la co?laboració de la Marta Montserrat i l’Alba Guasch, així com d’altres catalans i valencians que viuen a Torí i que de tant en tant fan parelles lingüístiques amb els estudiants.