Imatge Ester Pou
Seminari del Dr. Simone Ventura a Queen Mary (Londres)
per Ester Pou - Monday, 9 December 2013, 11:20
 

En el marc del projecte "Marie Curie", el Dr. Simone Ventura està gaudint d’una beca de dos anys de durada a Queen Mary, University of London. Aquesta estada ha permès el Centre for Catalan Studies de convidar-lo a presentar la seva vigent recerca.

La primera de les conferències la va oferir el dimarts 3 de desembre, i es va titular: “Retracing the History of a Story: The Tale of Ghismonda and Tancredi (Decameron IV 1) in Catalan (and Spanish) Literature”. Arran de la primera traducció catalana del Decameró de Giovanni Boccaccio (1429), Ventura va exposar quina fou la fortuna literària d'una de les novel·les recollides en aquesta obra: ‘la Ira de la IV jornada’. Una novel·la tràgica sobre la falta de llibertat de les dones, però  també i sobretot, una reflexió sobre la nobilitat i, per tant, sobre el poder.

Aquesta va ser una història àmpliament llegida i imitada arreu d'Europa (especialment a França, però també a Castella), que, segons Simone Ventura, “nodreix el "plot" i la matèria narrativa de la novel·la catalana anònima, Curial i Güelfa”.


Ester Pou Jutglar

Lectora de català a Queen Mary (Londres)