Avenida de Barcelona, Compostela
Un novembre català a Compostel·la
per Dolors Perarnau Vidal - Wednesday, 4 December 2013, 13:04
 

Aquest mes de novembre, la llengua i la cultura catalanes han fet furor a Compostel·la. No només han tingut presència a la Primavera Sound Touring Party, on vam poder gaudir d’una mostra del panorama musical català actual, sinó que també han estat part integrant, i no menor, del festival de cinema de la ciutat: “Cineuropa”, el qual aquest any tenia el cineasta Albert Serra com un dels premiats.

Martin Pawley, productor de cinema, explica el perquè d’aquest reconeixement: "Manoel de Oliveira, José Luis Guerín, Pedro Costa... o Premio Cineuropa foi distinguindo ao longo da súa historia a algúns dos autores máis insubornables do cinema contemporáneo, os que transcenden o ámbito local para se converteren en referencias de vangarda mundial, os que fan camiñar a arte por vieiros non pisados. A esa listaxe ilustre engádese agora o nome de Albert Serra (Banyoles, 1975), o cineasta español con maior recoñecemento internacional dos últimos anos”.

“Història de la meva mort”, pel·lícula reconeguda amb la més alta distinció al Festival de Locarno, va poder-se veure amb la presència del director, quil va confessar, amb molt bon humor i per sorpresa grata dels assistents, alguns dels secrets del rodatge.

Per si amb això no n’hi hagués prou, Cineuropa ha comptat també amb pel·lícules catalanes com “la por” de Jordi Cadena, que ja havia estat present amb “Elisa K” en l’edició del 2010, “Tots volem el millor per a ella” de Mar Coll i “Brava Victòria” de Maria Gorgues. Cal dir que, entre les pel·lícules més ben valorades pel públic, “Tots volem el millor per a ella” i “la por” han quedat, respectivament, en cinquena i sisena posició.

Durant tot el mes de novembre, l’Àrea de Català ha participat activament en totes aquestes mostres de cultura catalana i les ha aprofitades per treballar-ne els continguts a classe. Aquesta vegada, doncs, sí que podem dir que el català ha anat més enllà de les aules o que les aules s’han integrat en l’oferta de català de la ciutat. Malgrat la crisi i les retallades, s’ha pogut fer possible allò que a vegades costa Déu i ajut aconseguir: que la cultura catalana es faci visible i que els nostres alumnes hi participin activament.

Com a colofó, el passat dimecres 27, posàvem punt i final a aquest novembre tan carregat de catalanitat; ho fèiem amb unes converses sobre la situació del català al País Valencià, tema que tingué molt bona acollida per les similituds amb el cas gallec.

Bo i esperant que vinguin més mesos catalans a Compostel·la, us deixem amb unes imatges de les activitats.

Primavera SoundPremi Albert Serra votacionsxerrada valencià