Imatge Jon Landa
Cinema en català al Torino Film Festival 2013
per Jon Landa - Monday, 2 December 2013, 12:35
 

Dissabte passat, la ciutat de Torí va cloure la 31a edició del Torino Film Festival, el segon quant a importància a Itàlia (després del venecià). Gràcies a aquest i a altres esdeveniments en torn al setè art, com ara vell Torino GLBT Film Festival, o el Zerodiciotto (per a estudiants), la capital piemontesa es conforma com a ciutat italiana del cinema, a més d’acollir el Museu Nacional del Cinema (dins de la imponent Mole Antonelliana).

Un petit grup d’estudiants de català de la Universitat va assistir, juntament amb el lector i alguns catalanòfons amb qui fan intercanvi lingüístic, a la projecció dels dos filmes en llengua catalana que es presentaven en l’esdeveniment: d’una banda, dilluns 25 van tindre l’oportunitat de veure Història de la meva mort, del director Albert Serra (Banyoles, 1975), una mirada particular a la fi de la vida d’en Giacomo Casanova, amb paisatges romanesos i vampirs assedegats, que ja havia guanyat el Lleopard d’Or a l’edició de 2013 del Festival Internacional de Cinema de Locarno.

Divendres 29, en canvi, vam veure La plaga, de Neus Banús (Mollet del Vallès, 1980), una pel•lícula documental que creua històries personals i que en aquesta ocasió va estar guardonada amb el Premi Interfedi pel respecte de les minories i de la laïcitat. Segons el jurat, «amb molta sensibilitat, respecte cap a les persones i a la seua dignitat, la pel•lícula il•lustra la realitat de la història quotidiana, expressant sentiments universals. En particular, destaca la mirada i la sensibilitat de la directora, que ha estat capaç de composar un quadre de vertadera espiritualitat laica i una riquesa de sentiments gaire comuns».

Des del departament de Català(no) a Torí(no) hem escrit missatges de felicitació a ambdós directors, a més d’un altre a l’organització del TFF, per la projecció de pel•lícules en llengua catalana.