Imatge Ignasi Massaguer
Curs de formació per al professorat de català del centre i l’est d’Europa
per Ignasi Massaguer - Thursday, 21 November 2013, 08:23
 

En el marc del programa de formació continuada del professorat de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, l’Institut Ramon Llull organitza conjuntament amb la Universitat Eötvös Loránd de Budapest el Curs de formació per al professorat de català del centre i l’est d’Europa, que tindrà lloc a la capital hongaresa els dies 22 i 23 de novembre.

Al curs, que comptarà amb l’assistència de 25 professors provinents de 14 universitats de països com Àustria, Estònia, Finlàndia, Hongria, Polònia, la República Txeca, Romania, Rússia i Sèrbia, hi participaran també professors de l’Institut de Romanística de la Universitat Eötvös Loránd de Budapest i d’altres universitats hongareses.

L’acte de benvinguda anirà a càrrec d’Ildrikó Szijj, responsable acadèmica dels estudis catalans a la Universitat Eötvös de Budapest, i d’Andreu Bosch, director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull. Tot seguit, Szijj i Tibor Berta, responsable acadèmic dels estudis catalans de la universitat de Szeged, presentaran conjuntament la situació dels estudis catalans a Hongria.

La programació inclou nou ponències sobre diversos aspectes relacionats amb la didàctica de segones llengües i el tractament de la traducció i la cultura a l’aula de català com a llengua estrangera. A més, el curs reserva un espai per al debat i la reflexió sobre els estudis catalans a les universitats de del centre i l’est d’Europa, on es parlarà temes com de la situació dels estudis catalans, el perfil, interessos i motivacions, maneres d’aprendre i expectatives d’aprenentatge dels estudiants o les possibilitats de col·laboració entre universitats.

Aquesta línia de cursos en col·laboració amb les universitat de l’exterior, s’inicià l’any 2010 a la Universitat de Manchester, i ha tingut continuïtat posteriorment a Birmingham i a Londres per al professorat del Regne Unit i d’Irlanda, a Nàpols per als docents italians i a Madrid, en dues ocasions, per a professors de l’Estat espanyol i Portugal.

La Universitat ELTE de Budapest imparteix estudis de català des de fa 42 anys i en nombroses ocasions ha acollit cursos de formació, jornades i altres activitats culturals relacionades amb la llengua i la cultura catalanes. 

Precisament, el passat 13 de novembre es va celebrar la V Jornada Cultural Catalunya – Hongria en aquesta universitat. Aquesta jornada, que se celebra anualment i alternativament entre Szeged i Budapest amb l’objectiu d’enfortir els enllaços culturals entre els dos països, va posar especial èmfasi en el fet teatral català contemporani amb la publicació d’una antologia teatral. La jornada va comptar amb la presència d'un dels dramaturgs més reconeguts en l'àmbit internacional, Sergi Belbel, que va parlar sobre la història del teatre català, la seva pròpia obra i la d’altres autors en llengua catalana, i sobre la seva visió del teatre com a escriptor i director.