Imatge Carles Bartual Martín
V Jornada universitària catalanohongaresa a la Universitat ELTE de Budapest
per Carles Bartual Martín - Tuesday, 19 November 2013, 00:07
 

V Jornada universitària catalanohongaresa a la Universitat ELTE de Budapest

El passat dimecres 13 de novembre es va celebrar la V Jornada universitària catalanohongaresa a la Universitat Eötvös Loránd de Budapest (ELTE). Cal dir que la Universitat de Szeged i la Universitat ELTE de Budapest s’alternen l’organització de la Jornada, que cada any té lloc en una de les dues universitats hongareses en què els estudis de català són presents. Enguany, des de la Universitat ELTE, hem prioritzat l’objectiu de fer arribar la Jornada als estudiants de català de nivell inicial i a tota la comunitat universitària i al públic en general, per això la llengua de totes les activitats ha sigut l’hongarés.

La Jornada estava estructurada en tres parts diferenciades.

En primer lloc, la part més acadèmica, va tenir lloc a la Universitat ELTE, amb dues conferències sobre dos temes molt concrets de relacions entre les dues cultures, a càrrec de professors de la nostra universitat. Tot seguit, les més destacades traductores hongareses de literatura catalana van tenir l’ocasió de conversar en una taula rodona moderada pel professor de la Universitat ELTE, poeta i traductor de català Balázs Déri.

Després d’una pausa, la Jornada es va desplaçar a un club cultural, on va tenir lloc la presentació del llibre 6 mai katalán drámam, una antologia de sis obres de teatre català actual. La presentació va anar a càrrec de la traductora, Dóra Bakucz, i va comptar amb la participació del dramaturg Sergi Belbel, antologat en el volum. Belbel va parlar sobre la història del teatre català, la seua pròpia obra i la d’altres autors en llengua catalana, i sobre la seua visió del teatre com a escriptor i director. Tant en la primera part de la Jornada com en la presentació del llibre, hi va haver una quarantena d’assistents.

Ja al vespre, en el vessant més lúdic, vam aprofitar que una de les sales de teatre més conegudes de Budapest, el teatre Thália, tenia en cartell el Carnaval  de Jordi Galceran (l’altre autor antologat en el llibre) per a gaudir d’aquesta funció teatral.

La Jornada, organitzada per la Universitat ELTE de Budapest, va comptar amb un ajut de l’IRL i amb la col·laboració del Kossuth Klub de Budapest.

Carles Bartual, Universitat ELTE (Budapest)

Heus ací la traducció (simplificada) al català del programa:                                                                           

V. JORNADA UNIVERSITÀRIA CATALANOHONGARESA

13 de novembre de 2013. 

Programa 

13:30 - 15:00

Borhy László: sobre pintures romanes de Pannònia relacionables amb la calçotada catalana

Kalmár János: sobre la participació catalana en l’alliberament de Buda (1686)

15:00 - 16:00

Taula rodona amb traductors de català. Hi participen:  Bakucz Dóra, Flamich Mária, Hoffmann Rita, Nemes Krisztina i Tomcsányi Zsuzsanna. Modera Déri Balázs.

Helyszín: ELTE BTK Történeti Intézetének Szekf? Gyula Könyvtára (Múzeum körút 6-8., I. emelet, 115., 117.)

17:00 - 18:00

Presentació de la traducció de l’antologia de teatre català actual, a càrrec de la traductora Bakucz Dóra. Amb la participació del dramaturg Sergi Belbel.

Helyszín: Kossuth Klub (Múzeum utca 7., I. emelet)

20:00 - 21:30

Representació de l’obra Carnaval de  Jordi Galceran, a càrrec de la companyia Neptun Brigád sota la dirección de Baksa Imre.

Helyszín: Thália Színház, Új Stúdió (Nagymez? utca 22–24.)

Organitzat per l’Especialització  d’Iberoromanística de la Universitat ELTE (lectorat de català) i l’editorial L’Harmattan.

Entitats col·laboradores: Institut Ramon Llull, Universitat ELTE, Kossuth Klub.