Imatge Marc Colell
La «Maison de la Recherche» de la Universitat d'Ais-Marsella dedica una jornada a Ferran Torrent
per Marc Colell - Monday, 18 November 2013, 19:49
 

El seminari de novel.la negra del CAER, Centre Aixois d'Etudes Romanes, de la Universitat d'Ais-Marsella ha organitzat avui la jornada d'estudi «Ferran Torrent : le noir, la ville, la société», dedicada a l'escriptor valencià. Aquesta jornada ha girat a l'entorn de la seva obra Penja els guants, Butxana (1985). L'organització de la trobada ha anat a càrrec de la professora Estrella Massip i Graupera.

 

La jornada, que ha durat tot el dia, s'ha dividit en dues parts. Al matí els ponents han presentat el gruix de l'obra de Torrent. A la seva intervenció, Alex Martín Escribà, professor de català de la Universitat de Salamanca, ha parlat de les primeres obres de l'autor: la trilogia dedicada al detectiu Toni Butxana (La gola del llop, No emprenyeu el comissari i Penja els guants, Butxana) i la que té com a protagonista el periodista Hèctor Barrera (Un negre amb un saxo, Cavall i rei i L'any de l'embotit). Tot seguit, Sebastià Bennasar, de la Universitat Pompeu Fabra, ha introduït un altre període de l'obra torrentina: el conjunt de tres novel.les anomenat «la trilogia de València» (Societat limitada, Espècies protegides i Judici Final).

 

A la tarda, les intervencions s'han centrat únicament en l'obra objecte d'estudi. Estrella Massip i Marc Colell, de la Universitat d'Ais-Marsella, han abordat la representació de l'espai valencià (València i l'Horta) a la novel.la. La jornada l'ha tancada Francesc Niubò, professor també d'aquesta universitat, que ha analitzat la variació lingüística (geogràfica i social) present a l'obra.

 

Entre el públic que omplia la sala hi havia membres del CAER i estudiants que preparen la prova de català de l'agregació, que precisament enguany versa sobre aquesta novel.la de Torrent.