Imatge Info Llengua
Novetat editorial: Literatura i societat - Jordi Castellanos
per Info Llengua - Friday, 8 November 2013, 09:54
 

El llibre reuneix alguns dels textos essencials que posen de relleu el mestratge fonamental exercit per Jordi Castellanos en el camp dels estudis literaris. Això fa d’aquest volum una peça cabdal destinada a esdevenir una obra de referència de la història de la literatura catalana, des del Modernisme fins a l’actualitat.

Literatura i societat és una antologia de textos de Jordi Castellanos que permet una àmplia visió de la seva concepció com a historiador de la literatura i de la seva obra d’investigació. La primera part reuneix quatre assajos en els quals planteja, des d’un punt de vista teòric i en relació al seu context històric aspectes clau de la cultura catalana contemporània. Hi reflexiona sobre la funció i el sentit que tenen per a la societat actual la literatura i els estudis literaris; sobre el lloc que hi poden ocupar les humanitats; i sobre la relació entre la tradició literària i el món d’avui. La segona part del llibre recull una sèrie d’articles que, concebuts entorn a unes mateixes qüestions, resulten perfectament unitaris. En conjunt, conformen una història de la literatura catalana contemporània des del Modernisme fins a l’actualitat, enfocada des del punt de vista de les relacions entre literatura i societat, a partir dels moviments que, com el Modernisme i el Noucentisme, inicien el procés de creació d’una cultura nacional, d’un mercat literari propi i d’un públic lector en llengua catalana.

Jordi Castellanos i Vila (1946-2012) ha estat un dels més destacats historiadors de la literatura catalana contemporània. Llicenciat en llengües romàniques per la Universitat de Barcelona, el 1968 va entrar a treballar a l’Enciclopèdia Catalana, etapa que, juntament amb les classes de Joaquim Molas als Estudis Universitaris Catalans, considerava la seva formació més decisiva. El 1971 es va incorporar com a professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, on des del 1988 i fins a la seva mort prematura, va ser catedràtic de filologia catalana i va exercir un mestratge perllongat. A partir de la seva tesi (Raimon Casellas i el Modernisme, 1983) va esdevenir un dels principals especialistes en el Modernisme, tot i que ha estudiat també el Noucentisme i la novel·la dels anys trenta. Ha publicat centenars d’articles sobre autors com Jacint Verdaguer, Josep Yxart, Víctor Català, Prudenci Bertrana, Joan Maragall, Gabriel Alomar, Josep Pijoan, Eugeni d’Ors, Joaquim Ruyra, alguns d’ells recollits en els llibres Literatura, vides, ciutats (1997) i Intel·lectuals, cultura i poder (1998). Va ser un dels fundadors de la revista Els Marges (1974), de la qual va ser codirector.

Font: L'Avenç