Imatge Míriam Maraver
La castanyada a la Universitat de Glasgow
per Míriam Maraver - Thursday, 7 November 2013, 11:57
 

Divendres 1 de novembre els alumnes de català i els estudiants catalans Erasmus de la Universitat de Glasgow van reunir-se per celebrar la castanyada. Si bé no es va poder organitzar un taller de panellets, sí que vam poder menjar castanyes i moniatos. Prèviament a classe es va treballar tant l’origen com els aspectes culturals d’aquesta celebració. També vam comparar-la amb la celebració escocesa i vam veure la transició que han sofert aquestes dues tradicions al llarg dels anys.  

Originàriament a Escòcia i a Irlanda se celebrava el Samhain de la nit del 31 d’octubre a la nit de l’1 de novembre, tradició que significava el final de l’època de la collita i l’arribada de l’hivern. Infortunadament la nit de Halloween s’ha convertit en la protagonista i ha fet caure en l’oblit la tradició originària i el significat propi d’aquesta celebració.

Alguns estudiants catalans Erasmus van voler mostrar qui és la castanyera i què fa durant el dia de la castanyada: van cantar la cançó de la castanyera i van repartir les castanyes recent torrades dins les paperines i les van donar als alumnes. Així matiex, els alumnes escocesos van voler mostrar-nos l’Apple Bobbing, un joc típic en aquest dia que consisteix en mossegar una de les pomes que suren dins d’un cubell ple d’aigua.

La celebració va tenir molt d’èxit entre els alumnes i també van tenir l’oportunitat de practicar el català amb els estudiants catalans.