Imatge Imma Martí Esteve
Èxit de la 8a Edició de la Katalanische Herbstakademie a les Universiitats Alemanyes
per Imma Martí Esteve - Wednesday, 6 November 2013, 10:41
 

Del 17 de setembre al  12 d’octubre de 2013 va tenir lloc la vuitena edició de la Katalanische Herbstakademie organitzada per l’Institut Ramon Llull i les universitats alemanyes de Berlín (HUB), Bochum, Hamburg, Heidelberg, Tubinga i Saarbrücken dins el marc del programa de la Qualificació complementària en Llengua i cultura catalanes.

Enguany la Katalanische Herbstakademie va girar entorn a quatre grans blocs temàtics: Patrimoni i gestió cultural, Literatura i traducció, Economia i Periodisme.  Un total de 38 estudiants de procedència diversa va participar en les jornades de treball  organitzades amb l’objectiu de promoure l’intercanvi  acadèmic en estudis catalans i el debat entre estudiants, institucions i empreses catalanes. Els tallers i seminaris van anar a càrrec d’un grup de set professors i professores de la Xarxa Vives d’Universitats, especialistes en les diverses àrees de coneixement .

L’edició d’enguany va tenir com a novetat el mòdul d’especialització  en Literatura i traducció, dins el qual es van oferir els cursos d’Introducció a la traducció literària impartit a la Universitat de Tubinga per la Dra. Elena Sánchez (UA)  i el curs Panorama del món editorial i del sistema literari català impartit a la Universitat del Ruhr per Oriol Izquierdo Llopis (URL). En el taller de la Dra. Elena Sánchez els estudiants van elaborar com a projecte final una traducció a l’alemany de fragments de la novel.la cavalleresca Curial e Güelfa , que posteriorment van compartir i discutir  amb els estudiants del  grau en Traducció i Interpretació de la Universitat d’Alacant per videoconferència.  En el seminari d’Oriol Izquierdo Llopis, a part de  redescobrir la història de la literatura catalana des del punt de vista editorial, els estudiants van elaborar un projecte de potenciació de la lectura juvenil  entrant en contacte amb el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.   

L’actualitat econòmica, política i cultural del territori de parla catalana també va vertebrar les discussions i les pràctiques dels seminaris especialitats sobre periodisme, gestió cultural i economia. En el seminari d’Economia i cultura empresarial als Països Catalans impartit  a la Universität von Humboldt  de Berlín pel Dr. Ismael Hernández Adell (UAB) es van tractar temes com el mercat de treball, el grau d’obertura de l’economia del territori de parla catalana o les  relacions comercials amb l’exterior. Per altra banda, en el seminari Periodisme i mitjans de comunicació als Països Catalans impartit a la Universitat de Heidelberg per la Dra. Carla González Collantes (UIC) els estudiants van convertir un blog en diari digital per cobrir l’actualitat com a autèntics periodistes. 

Els participants rebran el certificat de la Qualficació complementària/Zusatzqualifikation Katalanische Sprache und Kultur expedit per l’Institut Ramon Llull i la universitat corresponent. A més, els estudiants que ho desitgin podran participar en el programa de pràctiques en empreses i institucions catalanes. Amb l’objectiu de qualificar-los per al mercat laboral europeu, les pràctiques incorporen els estudiants en els processos i les rutines productives d’una empresa o institució catalanoparlant immersa en la internacionalització dins del mercat global multilingüe. 

Per més informació us podeu adreçar per correu electrònic (imarti@xarxallull.cat) a la coordinadora del programa de la Qualificació complementària en Llengua i cultura catalanes, Imma Martí Esteve.