Imatge Ignasi Massaguer
Èxit del IV Curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger
per Ignasi Massaguer - Tuesday, 29 October 2013, 13:48
 

L’Institut Ramon Llull, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Xarxa Vives d’Universitats han organitzat el IV Curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger, que s’ha desenvolupat entre Vinaròs i Morella entre divendres 25 i diumenge 27 d’octubre. L’acte inaugural del curs va tenir lloc a la Biblioteca Municipal de Vinaròs i va comptar amb la participació del primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vinaròs, Lluís Gandia; el director de la Fundació Ramon Llull, Vicenç Villatoro i el president de l’AVL, Ramon Ferrer.

Lluís Gandia va donar la benvinguda als assistents i va mostrar la satisfacció de la ciutat per acollir, per quart any consecutiu, la primera jornada del curs. A continuació, Vicenç Villatoro va agrair "el compromís amb la llengua pròpia" que suposa la continuïtat del curs. El director de la Fundació Ramon Llull va afegir que la idea de la diversitat lingüística "és un bé, i l’existència de llengües diferents a un mateix estat també ho és". Villatoro va afirmar que una llengua "no pot ser mai una presó, sinó una oportunitat, i aprendre llengües no ens ha de servir per anar pel món, sinó per fer el món i conviure".

Al seu torn, Ramon Ferrer va destacar que el curs "ens ha permés reafirmar la nostra voluntat d’obrir nous camps i horitzons per a fer visible la nostra llengua i cultura. Eixe compromís i convenciment ens fa compartir esta taula de diàleg, de convivència i de projecció exterior". El president de l’AVL va valorar el clima "de franca col·laboració, de respecte, de buscar allò que ens uneix i d’anar de la mà en la projecció exterior" i va agrair "l’amistat i la lleialtat institucional que sempre ens ha mostrat Vicenç Villatoro", qui va abandonar recentment la direcció de l’IRL.

La sessió de cloenda va tenir lloc dissabte a la Sala de Justicia de l’Ajuntament de Morella. Hi intervingueren l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés; el director de l’àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Andreu Bosch i la secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verónica Cantó.

Andreu Bosch va destacar que amb les quatre edicions del curs ja s'ha format a 160 llicenciats procedents d’universitats de tots els territoris de parla catalana interessats en la didàctica del català com a llengua estrangera; i que, per tant, "aquest curs coorganitzat per l’IRL, l’AVL i la XVU respon a una demanda específica, una formació que es pot ampliar amb els màsters i postgraus de diverses universitats catalanes”. També va agrair la bona acollida dispensada per l’Ajuntament de Morella i el seu alcalde, que van cedir els espais de la històrica seu de la Sala de Concell i de la Cort de Justícia.

L’alcalde, per la seva banda, va convidar l’AVL, l’IRL i la XVU a continuar comptant amb Morella com a seu del curs, perquè "és una ciutat amb vocació d’acollir intercanvis culturals amb institucions del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears". Va aprofitar per destacar que "els Ports és una de les comarques on la llengua catalana gaudeix d’un ús social més alt" i alhora va lamentar els atacs a la llengua compartida per part del govern aragonès i la situació de la llengua catalana a les escoles de les Illes. 

Fins diumenge, els participants realitzaren sessions de treball a l’entorn de tres grans blocs teòrics: introducció a la didàctica de la llengua, estratègies didàctiques per a l’ensenyament de llengües estrangeres i estratègies de dinamització dels estudis de llengua i cultura a l’exterior. Diumenge de matí, els alumnes van participar a un homenatge poètic a Vicent Andrés Estellés, com a colofó de la visita a la ciutat de Morella.

Un any més, el curs es va adreçar a llicenciats i graduats en Filologia, preferentment en Filologia Catalana, Traducció i Humanitats i a estudiants del darrer any de grau d’aquestes titulacions amb l’objectiu de contribuir a la formació de futurs professors per a l’exercici de la docència de la llengua en universitats de l’exterior. En aquesta quarta edició del curs, hi ha participat professorat del Màster de Formació del Professorat per a Persones Aldultes (UB/UVic) i del Postgrau d''Ensenyament de català per a l'acolliment Lingüístic (UAB), a més de professorat de català de les universitats de l'exterior de Cambridge, King's College de Londres i Santiago de Compostel·la

En aquesta edició, novament, es van omplir totes les places disponibles (40) i es va sobrepassar el centenar de peticions.