Imatge Ester Pino
I Col·loqui Internacional Gare de France: lire le journalisme littéraire entre la France et la Catalogne
per Ester Pino - Sunday, 20 October 2013, 12:04
 

Els darrers 17 i 18 d’octubre, l’École Normale Supérieure de Lyon va acollir el Col·loqui Internacional Gare de France: lire le journalisme littéraire entre la France et la Catalogne, organitzat per Antoni Martí Monterde i Ester Pino, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, el grup de recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu i el departament d’Espanyol de l’ENS Lyon.

Les conferències del col·loqui van ser les següents: “La condition littéraire et l’écrivain journaliste”, a càrrec del Dr. Bernard Lahire, catedràtic en sociologia; “De Santiago Rusiñol à Josep Pla: le regard parisien du journalisme littéraire catalan”, pel Dr. Antoni Martí Monterde, professor de teoria literària a la Universitat de Barcelona i director del grup de recerca; “Dissidence et mélancolie”, per Ester Pino, doctoranda i lectora de català a l’ENS Lyon; “Un etrange Protée. Représentations du lecteur de journaux dans la nouvelle naturaliste française (Alexis, Maupassant, Zola)”, per Jocelyn Vest, doctorand i lector de llengua francesa de l’ENS Lyon; “Just Cabot et Paris”, per Neus Penalba, doctoranda i lectora de català a l’Université Paris VIII, i “De los misterios de París a los misterios de Barcelona: novela y reportaje en la obra de Juli Vallmitjana”, pel Dr. Àlex Matas Pons, professor de teoria literària a l’Universitat de Barcelona.

El col·loqui va ser un important avenç per a la relectura dels lligams entre la literatura francesa i la literatura catalana i, per tant, per a la interrelació entre les seves cultures. Entre les conclusions del col·loqui, cal destacar el fet que la literatura catalana del segle XX configura la seva especificitat estètetica i lingüística a partir de la mirada literària cap a París. Esperem que aquest tipus d’investigacions puguin tenir una continuació en properes ocasions.

Agraïments: Institut Ramon Llull, Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu, Universitat de Barcelona, Centre de Langues de l’ENS Lyon, Carlos Heusch (director del departament d’Espanyol de l’ENS) i Raül David Martínez.