Imatge Albert Morales Moreno
26/09/2013: Jornada Europea de les Llengües a Venècia
per Albert Morales Moreno - Thursday, 3 October 2013, 19:16
 

La Jornada Europea de les Llengües a Venècia

El darrer dijous 26 de setembre, Jornada Europea de les Llengües, es va celebrar a la Università Ca' Foscari Venezia un acte en què es van llegir textos en una vintena de llengües diferents. L'acte, coordinat per la professora Jeanne Clegg, es va anomenar Passa Parola, ja que el repte principal era el d'interconnectar llengües que semblaria que no tenen cap punt en comú.

El català va tenir-hi un lloc prominent, atès que va ser una de les llengües que van iniciar la Jornada. Durant la sessió inaugural, coordinada per Albert Morales Moreno, docent a Ca’ Foscari de castellà i de llengua i literatura catalanes, es va passar del txec al serbo-croat, a l'anglès, al català, al francès, a la llengua italiana de signes i a la llengua italiana tàctil (per a persones sordmudes).

El nexe que va unir el català amb l'anglès fou un fragment de l’obra Homenatge a Catalunya, de George Orwell. Albert Morales va llegir-ne la versió catalana (de Ramon Folch i Camarassa) i, a continuació, el responsable dels estudis catalans de la Universitat, Patrizio Rigobon, va llegir un fragment d’un text de Joaquim Xirau sobre l’exili dels refugiats catalans cap a França durant la Guerra Civil. Per cloure el català es va fer la transició cap al francès, a través de Salvador Dalí.

Posteriorment, durant la sessió d'estudiants de llicenciatura i de doctorat, el català va tornar a aparèixer, gràcies a les estudiants Ines Gheno i Sara Antoniazzi. Fou destacable el moment en què l'estudiant Ines Gheno va recitar virtualment L'ós Nicolau de Salvador Espriu (d'aquesta manera van voler rememorar l'Any Espriu). Posteriorment, es va connectar amb Carmen Amaya i Antonio Gades.

La celebració de la Jornada Europea de les Llengües va comptar amb el suport institucional de la Università Ca’ Foscari i va ser un aparador excel·lent per apropar els estudiants a un petit tast de les llengües i cultures que s'estudien a Ca' Foscari.

Nota redactada per: Albert Morales Moreno (Università Ca' Foscari Venezia)