Glòria Estapé
Golafres, cuiners i llibres de receptes
per Glòria Estapé - Tuesday, 1 October 2013, 13:00
 

El mes de juliol el professor Xavier Renedo de la Universitat de Girona va presentar i oferir el curs en línia Golafres, cuiners i llibres de receptes, curs concebut per la mateixa universitat amb la participació d'experts en la matèria i cuiners com ara Carme Ruscadella, Josep Roca i André Bonnaure, i una vintena d'especialistes en diferents matèries relacionades amb l'època medieval; n'hi ha molts de la Universitat de Girona, però també de la Universitat de Barcelona, de la UOC, de la Universitat de València, de la Universitat d'Ais de Provença i de la Universitat nord-americana de Yale (Paul Freedman, considerat una eminència en un apartat tan específic com les espècies a l'Edat Mitjana).


Els objectius del curs, diversos: obrir una finestra a l'Edat Mitjana i descobrir els hàbits alimentaris, els estils culinaris, les normes d'urbanitat i les regles morals i dietètiques que regien la conducta a taula a la Catalunya i a l'Europa medievals i treure profit dels grans receptaris catalans medievals i oferir versions modernes dels grans plats recollits en els llibres de receptes medievals.


El curs és una selecció de textos medievals d’autors com ara Ramon Llull, Vicenç Ferrer, Joanot Martorell, Francesc Eixemenis, etc on apareixen receptes de cuina, amb el text en català medieval i un altre traduït al català actual.


El plantejament metodològic del curs era senzill: es van penjar a Internet els continguts que incloïen un tema teòric elaborat per algun dels especialistes (La cuina conventual, Normes d'urbanitat, La figura del cuiner, La història de l'alimentació segons Francesc Eiximenis i Vicent Ferrer, Dietètica i afrodisíaca, Les relíquies de la cuina medieval en els països de parla catalana... etc.); un text literari de l'època medieval relacionat amb la cuina; la descripció d'un banquet (real o fictici); comentaris sobre una fruita, espècia o herba aromàtica usada en la cuina medieval; i una recepta presentada en dues versions com deia abans: l'original i l'adaptada.


A partir d'aquests continguts, els alumnes del curs havien de respondre les preguntes dels professors i també participaven en fòrums. Al final, els alumnes rebien un diploma acreditatiu i podien obtenir crèdits.

Aquest curs és un pas més en l'aprenentatge en línia on es fomenta la interacció i la participació dels estudiants alhora que permet els estudiants una flexibilitat difícil de tenir en els estudis més tradicionals. La nostra enhorabona!