Imatge Núria Massot Melet
Conferència ‘The Body in Catalan Visual Culture’ a la Universitat de Cork
per Núria Massot Melet - Monday, 16 September 2013, 13:49
 

Del 5 al 7 de setembre va tenir lloc el congrés internacional sobre la representació del cos a les arts visuals i escèniques catalanes ‘The body in Catalan Visual Culture’ a la Universitat de Cork.

El congrés s’inicià el 5 de setembre amb la sessió inaugural: ‘El cos com a llenguatge’ a càrrec de la curadora, crítica d’art i guionista Pilar Parcerisas. Acabada aquesta presentació, l’artista Eulàlia Valldosera va impartir la xerrada ‘The body as habitat’. Aquesta activitat va tenir lloc a la Lewis Glucksman Gallery (Cork) on la seva sèrie de fotografies  ‘Family Ties’ s’ha inclòs a l’exposició ‘Modern Families’. La presentació de Valldosera va anar seguida d’una visita guiada a la galeria a càrrec de Chris Clarke, curador de l’exposició. La resta del dia es va completar amb intervencions sobre la fotografia  (Anna Titus i Antoni Galmés) i les presentacions de Matilde Obradors, vídeo artista, professora d’audiovisual i vicedegana de la Facultat de Comunicació a la Unviersitat Pompeu Fabra; i de Carlota Caulfield, poeta i professora a Mills College (California). Caulfield és co-editora amb Helena Buffery del volum ‘Barcelona: Visual Culture, Space and Power’, que fou presentat a la jornada juntament amb el monogràfic sobre la construcció del cos a l’obra de Mercè Rodoreda d’Eva Bru-Domínguez: ‘Beyond Containment. Corporeality in Mercè Rodoreda’s literature’.

La diversitat temàtica i excel·lent qualitat de les presentacions continuà al llarg del segon dia amb ponències que es centraren en la representació del cos al cinema català (Elisenda Marcer, Cloe Massota i Ryan Prout), l’anàlisi de performativitat (Margalida Pons i Mercè Picornell), reflexions sobre la invisibilitat del cos cultural (Josep Almudéver), l’estudi sobre la masculinitat a l’obra de Marc Recha (Anton Pujol) i l’acció i xerrada de Camila Cañeque. Les intervencions del poeta i arquitecte Gaspar Jaén i d’Eva Bru-Domínguez giraren al voltant de l’obra de l’artista alicantina Olga Diego.

Del programa de l’últim dia del congrés, cal destacar la presentació ‘Three Embodiments in Art: Alien Body, Allied Body and the Expanded Body’ a càrrec de Pere Salabert, catedràtic d’estètica i teoria de l’art a la Universitat de Barcelona. Va estar seguida d’estudis sobre la Fura dels Baus (Daniela Schulz), o l’obra d’Albert Vidal i Maria de Marias  presentada per la mateixa artista, Maria Escobedo, i el teatre de titelles (Cariad Astles i Deniz Eyüce). Mercè Saumell presentà una excel.lent reflexió sobre l’ús de l’objecte a les companyies de teatre que han sorgit al llarg de les darreres dues dècades a Catalunya i hi hagué una sessió dedicada a l’activisme, el lideratge i la subversió de sistemes (Laia Manonelles, Sonia Lombao i Jordina Sala-Branchadell).

La cloenda del congrés va tenir lloc al Triskel Arts Centre amb una xerrada de Marce?lí Antúnez on l’artista va parlar de la seva trajectòria artística fent ús d’un ‘dreskeleton’. La xerrada d’Antúnez va anar seguida del seu documental ‘El dibuixant’. Aquesta activitat va estar oberta al públic i juntament amb la presentació de Valldosera a la galeria d’art Glucksman hi va haver un alt nivell d’assistència.

En general l’acte va comptar en un molt bon nivell d’assistència, amb ponents provinents dels Estats Units, Turquia, Alemània, el Regne Unit, Irlanda i els Països Catalans. A més, va rebre el suport de l’Institut Ramon Llull i de la Universitat de Cork a través del Department of Hispanic Studies, l’School of Languages, Literatures and Cultures i el College of Arts, Celtic Studies and Social Sciences.

Vegeu les fotografies a: http://dislocationsbodyandart.wordpress.com/conference-the-body-in-catalan-visual-culture/conference-photos

Notícia escrita per Eva Bru-Domínguez