Imatge Info Llengua
IX Col·loqui Internacional Verdaguer
per Info Llengua - Friday, 13 September 2013, 13:30
 

Us fem arribar l'enllaç de la primera circular del IX Col·loqui Internacional Verdaguer (6-8 de novembre de 2014), 1714. Del conflicte a la història i el mite, la literatura i l’art, organitzat per la Societat Verdaguer i per la Càtedra Verdaguer d'Estudis Literaris de la UVic.

A 300 anys del final de la Guerra de Successió (1702-1714), en el context commemoratiu de l’episodi bè?lic que polaritza el mite nacional de la derrota en el setge i la caiguda de Barcelona (segons que n’ha parlat Magí Sunyer a Els mites nacionals catalans [Vic: Eumo/Societat Verdaguer, 2006]), el IX Co?loqui Internacional Verdaguer convoca a l’exploració de la imaginació literària, dels discursos historiogràfics i de les representacions artístiques que, al llarg del vuit-cents, visibilitzen el conflicte: el tematitzen o l’adopten com a pretext.

Amb records vius i amb rotunds signes a la vista dels fets de 1714, i alhora amb una realitat coetània feta d’hostilitats duradores i d’episodis d’intensa violència civil i social, el segle que coneix la renaixença dels catalans en els àmbits socioeconòmic, polític i cultural observa, respecte de la història i de la contemporaneïtat, conflictives actituds contraposades: si la utopia de l’harmonia, l’equilibri, l’ordre, el consens i la integració es manté com a idée fixe davant d’unes accelerades dinàmiques de canvi, la funcionalitat de les representacions i de la memòria del conflicte no deixa de veure’s reiteradament activada. Naturalment, també com a factor identitari imprescindible de la comunitat imaginada per la Renaixença. Verdaguer mateix serà el poeta de l’idi?li i dels cataclismes fundacionals, el poeta de la pau dels humils i el que, el 1883, imaginava la glòria d’una Catalunya agombolada de “les bè?liques imatges” dels seus herois (“A Barcelona”, v. 97). Quant al 1714, Verdaguer era el poeta que evocava una “gran bandera” testimoni de triomfs antics, protectora i ànima, ara, del “créixer” i del “voler” futurs (“La bandera de santa Eulària”, III).

Proposem d’organitzar els treballs en les següents seccions:

I. L’any 1714. Realitat i mite

II. Memòria i conflicte del passat

III. Experiències i perspectives contemporànies

IV. Jacint Verdaguer, amb especial atenció al conflicte en la seva obra

Comitè organitzador: Roger Canadell (UB/UOC), Pere Gabriel (UAB), Enric Gallén (UPF), Ramon Pinyol (UVic), Teresa M. Sala (UB), Magí Sunyer (URV), M. Àngels Verdaguer (UVic).

Font: Institut d'Estudis Catalans