Imatge Chantal Sobrino Tafunell
Jornada “Documental i nació: Galicia, Catalunya i País Basc”
per Chantal Sobrino Tafunell - Wednesday, 22 May 2013, 19:06
 

El passat 12 d’abril l’Université Sorbonne Nouvelle - Paris 3 va acollir la segona edició d’una jornada organitzada pels lectorats de basc, català i gallec d’aquesta universitat. Si l’any passat la jornada va ser dedicada a la literatura, enguany l’hem dedicada al documental i a l’estreta relació entre el documental i la nació en els casos basc, català i gallec representats, respectivament, per Josu Martínez (Bilbao, 1986), Isona Passola (Barcelona, 1953) i Margarita Ledo (Castro de Rei, 1951).

La jornada, que va ser precedida de projeccions de les pel·lícules dels tres director(e)s convidats, es va organitzar en dos àmbits diferents: al matí els autors van presentar, de forma il·lustrada, la seva bio-filmografia. Les intervencions, d'un 45 minuts, vans suscitar un fort interès entre el públic assistent. Un interès que es va mantenir durant les dues sessions de la tarda que van allunyar-se força del format matinal, força monologat, per a dur a un enriquidor diàleg durant el qual es van abordar i discutir els conceptes de nació, de documental, de cinema nacional en el marc de dues taules rodones sobre el cinema i el rol de la televisió en la producció cinematogràfica.

La jornada, que va comptar amb una assistència molt nombrosa, va rebre el suport del Centre de Recherches sur l’Espagne Contemporaine, del Centro de Estudos Galegos de Paris, de la Delegació del Govern a França, de l’Institut Etxepare, de l’Institut Ramon Llull, de la Pariseko Eskual Etxea (Casa Basca de París), de la Universitat Sorbonne-Nouvelle – Paris 3 i de la Xunta de Galicia.

Article de la Isona Passola a la pàgina de L’endemà: http://lendema.cat/explicant-lendema-a-la-sorbona/