Imatge Neus Crisol Milian
CONVOCATÒRIA DE COMUNICACIONS
per Neus Crisol Milian - Wednesday, 22 May 2013, 15:11
 

IV col·loqui Internacional "La lingüística de Pompeu Fabra"

18-20 de novembre de 2013, Tarragona

El Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i l’ERLEU (Equip de Recerca en Llengua, Estructura i Ús de la URV) van organitzar l’any 1998, coincidint amb el 50è aniversari de la mort de Pompeu Fabra, el Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”. Cinc anys més tard, el 2003, una segona edició consolidava l’activitat. La tercera edició, l’any 2008, convertia el col·loqui en una cita obligada per a tots els professionals i estudiosos de la nostra llengua.

Amb la intenció de mantenir la periodicitat de les trobades acadèmiques esmentades, el novembre de 2013 se celebrarà el IV Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra”. Amb aquesta nova edició reprenem la voluntat d’oferir un fòrum periòdic per a la reflexió profunda i plural sobre els diversos aspectes de l’obra del referent principal en la codificació de la llengua catalana. Com aleshores, volem superar els plantejaments hagiogràfics i revisar des del punt de vista científic i acadèmic la feina de Fabra, les coordenades històriques que la van fer possible i la seva vigència en l’àmbit de la planificació lingüística actual. D’altra banda, volem aprofitar l’ocasió per commemorar el centenari de les Normes Ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans.

Us convidem, doncs, a participar activament en el IV Col·loqui Internacional “La lingüística de Pompeu Fabra” que tindrà lloc al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (Av. Catalunya, 35 – Tarragona).

Comitè científic

Joan A. Argenter (Universitat Autònoma de Barcelona), Joan Armangué (Universitat de Càller), Albert Branchadell (Universitat Autònoma de Barcelona), Teresa Cabré i Castellví (Universitat Pompeu Fabra), Germà Colón (Universitat de Basilea), Jaume Corbera (Universitat de les Illes Balears), Kálmán Faluba (Universitat ELTE de Budapest), Antoni Ferrando (Universitat de València), Jordi Ginebra (Universitat Rovira i Virgili), Joan Julià-Munné (Universitat de Lleida), Georg Kremnitz (Universitat de Viena), Maria-Rosa Lloret (Universitat de Barcelona), Joan Martí i Castell (Universitat Rovira i Virgili), Josep Martines (Universitat d’Alacant), Josep M. Nadal (Universitat de Girona), Pere Navarro (Universitat Rovira i Virgili), Joan Peytaví (Universitat de Perpinyà), Ramon Pinyol (Universitat de Vic), Miquel Àngel Pradilla (Universitat Rovira i Virgili), Claus Pusch (Universitat Albert-Ludwig de Friburg de Brisgòvia), Vicent Salvador (Universitat Jaume I), Xavier Rull (Universitat Rovira i Virgili).

Comitè organitzador

Elga Cremades, Maite Domingo, Jordi Ginebra, Roser Llagostera, Emili Llamas, Anna Montserrat, Pere Navarro, Miquel Àngel Pradilla (president), Xavier Rull (secretari), Sílvia Veà.

Ponències i taula rodona

Per a una teoria de l’estandardització. El cas del francès al Quebec, Jürgen Erfurt (Catedràtic de l’Institut für Romanische Sprachen und Literaturen de la Goethe-Universität Frankfurt am Main)

De tres, una: una mirada històrica sobre l'estandardització del croat i la qüestió serbocroata, Nikola Vuletic (Professor titular de Lingüística Romànica de la Universitat de Zadar)

L’ortografia de la llengua catalana entre els segles XX i XXI, Mila Segarra (Professora Titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans)

Viure Fabra a partir dels cursos orals, Maria Rosa Lloret (Catedràtica del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona)

La inseguretat lingüística i el model de llengua de l’ensenyament al País Valencià, Josep Maria Baldaquí (Professor titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i membre de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana)

El valor comunicatiu de la llengua. Un criteri per a la gestió de la variació lingüística en la varietat formal de la llengua catalana, Miquel Àngel Pradilla (Professor titular del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans)

Taula rodona:Les normes ortogràfiques: immobilisme o renovació?

Propostes de comunicacions

Les persones interessades a presentar una comunicació al IV Col·loqui estan convidades a fer-ho seguint les directrius següents:

1. Els resums s’han d’enviar en document adjunt a l’adreça electrònica fabra4@urv.cat abans del 15 de juliol de 2013.

2. L’extensió màxima admesa serà de 250 paraules. El document ha d’incloure el nom del comunicant amb l’adreça electrònica i/o el telèfon de contacte i l’adreça postal.

Durant el mes de setembre us comunicarem si el Comitè científic ha acceptat la vostra proposta de comunicació. El text definitiu s’haurà d’enviar en document adjunt a l’adreça electrònica fabra4@urv.cat abans del 18 de novembre.

Inscripció

La quota d’inscripció al Col·loqui és de 50 euros independentment que es presenti o no comunicació. Per als membres de la URV (estudiants i professorat) i els membres de l’APELLC, la quota és de 25 euros. El pagament de la inscripció dóna dret a assistir a les sessions, a rebre la documentació que es distribuirà i a obtenir un certificat d’assistència.

En una darrera circular, amb el format definitiu de l’oferta acadèmica del IV Col·loqui, es facilitaran les dades per a fer efectiva la inscripció.

Si us és menester contactar amb el comitè organitzador, ho podeu fer a aquesta adreça: fabra4@urv.cat

La informació sobre el col·loqui es podrà anar consultant també des del web del Departament de Filologia Catalana de la URV:

http://www.urv.cat/dfilcat/