Imatge Irene Torra Sans
VII Jornades de les Llengües i Cultures Iberoromàniques a la Universitat de Zadar
per Irene Torra Sans - Tuesday, 14 May 2013, 16:13
 

Del dilluns 6 de maig al divendres 10 el Subdepartament d’Estudis Iberoromànics de la Universitat de Zadar va acollir una dotzena de professors, músics i escriptors convidats a la setena edició de les Jornades.

Aquesta setmana cultural té com a objectiu principal donar a conèixer entre la comunitat universitària la diversitat lingüística i cultural de la península Ibèrica, per això tots els estudiants poden assistir als actes programats en les llengües que s’estudien al Subdepartament: català, castellà, gallec i portuguès. L’acte d’obertura, el dilluns a la tarda, va servir de marc per a un recital poètic en què els estudiants de llengua catalana van oferir la lectura d’una poesia de V.A. Estellés i una altra de S. Espriu per afegir-nos així als actes de commemoració que se celebren durant aquest any.

La representació catalana va arribar de la mà de l’escriptor Pep Coll, amb una àmplia trajectòria com a recol·lector i recreador de llegendes d’arreu de Catalunya, i Laura Villalba, investigadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili. Tots dos van oferir uns tallers relacionats amb els gèneres, les funcions i el valor de la literatura popular oral catalana. Els tallers es van adreçar a les estudiants de català i es van titular així:  “Redacció i recreació de les llegendes” (Pep Coll) i “Etnopoètica o la destresa anònima de comunicar” (Laura Villaba). A més a més, en un acte conjunt van impartir les conferències “El valuós drap de les encantades” (Pep Coll) i, tot seguit, “L’art de recollir, inventariar i classificar rondalles: passat i present” (Laura Villalba).

 

Tots dos convidats van poder gaudir d’una visita guiada per Zadar en català preparada per un grup d’estudiants.

 

Durant tota la setmana es va poder visitar al passadís principal de la universitat l’exposició “Lude Iberoromanske Fraze”, que mostrava una selecció de 25 frases fetes en totes les llengües traduïdes literalment al croat i que creaven un efecte de sorpresa i estranyesa. L’organització de l’exposició va anar a càrrec dels lectorats de català, gallec i portuguès i es va dur a terme amb la col·laboració dels estudiants en el procés de traducció. Podeu visitar-la virtualment aquí.

El migdia del divendres, després de la intervenció del jove poeta asturià Rubén d’Areñes, es van lliurar els premis del concurs literari que es convoca per quart any. La guanyadora en llengua catalana va ser l’estudiant Jelena Gržan amb el conte La sorpresa i la finalista va ser Izabela Martinovi?, amb un breu assaig titulat La felicitat.

D’altra banda, i per segon any consecutiu, la tarda del divendres es va dedicar als jocs “Iberoromaniziraj se”, una gimcana amb proves de llengua i cultura en què 16 estudiants de tots els nivells hi van participar davant d’un públic atent i animat. Totes les participants van rebre una bossa d’obsequis (gràcies a les donacions de LaRoom i Catalunyam).

Finalment, la clausura d’aquesta setmana plena d’activitats va ser un concert de música brasilera del grup Paraszta-Pé en un concorregut i modern local de la ciutat.

Aquests actes s’han pogut celebrar gràcies als ajuts de l’Institut Ramon Llull, la Xunta de Galicia, l’Instituto Camões, la Universitat de Zadar, la Universitat Rovira i Virgili i Studentski Zbor.

 

Irene Torra Sans