Alfons Gregori
Mercè Picornell (UIB) fa un pont des de Mallorca fins a Poznan
per Alfons Gregori i Gomis - Saturday, 27 April 2013, 09:36
 

Dijous 25 d’abril, la professora de l’àrea de Teoria de la Literatura de la Universitat de les Illes Balears Mercè Picornell, amb un ampli bagatge de publicacions d’estudis literaris, culturals i interdisciplinaris, va impartir un parell de conferències a la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan (Polònia).

Així, per als estudiants de llengua i cultura catalanes va fer una presentació dels elements configuradors de la imatge que es pot tenir de la Mallorca d’avui en dia, titulada "Fronteres permeables: un itinerari literari, musical i quasi gastronòmic per la cultura catalana actual a Mallorca". La quinzena d’estudiants que van assistir a l’acte van conèixer la singular casuística sociolingüística i demogràfica de la Mallorca del segle XXI, van acostar-se al mite de l’Illa de la calma a partir d’autors com Rusiñol o Villalonga, i van descobrir la fascinant recreació musical del món illenc a través de Tiu, Antònia Font i Swing & Valtònic.

Picornell també va realitzar, aquest cop en castellà, una xerrada més especialitzada per a una trentena d’alumnes de Filologia espanyola: "De la postal patrimonial a la ciudad encrucijada. Dos modelos de representación literaria de la ciudad de Palma", en què va aprofundir sobre la imatge elegíaca i la visió més híbrida o heterogènia que s’han anat conformant literàriament en relació a Mallorca.

Totes dues conferències van ser seguides amb molt d’interès pels estudiants i professors de la UAM assistents. Posteriorment va haver-hi una visita guiada per la ciutat i un berenar-sopar de l’Àrea d’Estudis Catalans de la UAM amb la convidada.