Imatge Jordi Dosaiguas
Anton Carrera i Liz Castro a Amherst, Massachusetts
per Jordi Dosaiguas - Friday, 26 April 2013, 20:57
 

Excel·lent participació als actes de Sant Jordi a la Universitat de Massachusetts que va cloure l'escriptora i editora resident a molts pocs quilòmetres d'Amherst, Liz Castro, amb la presentació del seu últim llibre What's up with Catalonia?: un llibre col·lectiu que aplega 35 articles en anglès sobre la cultura, la història, l’economia i la llengua catalanes i que permet entendre a un públic internacional fenòmens com la manifestació de l’11 de setembre de 2012, el moment polític actual i la voluntat de convocar una consulta sobiranista. El llibre compta, a més, amb un pròleg del President de la Generalitat Artur Mas.

A la presentació, Liz Castro va exposar els motius que la van portar a impulsar el projecte del llibre, va donar detalls molt interessants del procés de finançament de l'edició de What's up with Catalonia? per mitjà de micromecenatge i va exposar les seves reflexions al voltant del procés cap a la independència que viu el nostre país.

El dia abans i coincidint amb la diada de Sant Jordi el poeta i pintor Anton Carrera va presentar el seu últim llibre de pintures i poemes Enlloc, i va comentar les traduccions que havien fet els estudiants del programa de català del poema número 20 del seu últim poemari. Els estudiants van quedar encantats amb les explicacions del poeta osonenc, que els va donar detalls molt il·lustratius del procés de creació dels 41 poemes i 41 pintures del seu últim llibre. Per acabar la seva intervenció, Anton Carrera va lliurar els premis a les tres millors traduccions català-anglès del poema número 20 d'Enlloc.

També el mateix dia es va projectar la pel·lícula documental Enxaneta, que va servir per donar per acabat el V Cicle de Cinema Català de la Universitat de Massachusetts. La pel·lícula va ser presentada per una estudiant de doctorat catalana del programa d'espanyol a UMass, Irene Melé, després d'una presentació especial de l'acte amb motiu de la Diada de Sant Jordi que va constar d'una lectura bilingüe català-anglès de poemes de Salvador Espriu llegits per estudiants i professorat del programa d'espanyol i portuguès. La Delia Martínez, cantant i estudiant graduada del department, també s'hi va voler afegir amb la fantàstica interpretació a capella del poema de Salvador Espriu Per a una suite algueresa, que va popularitzar Marina Rossell als anys 80 amb el títol La barca del temps.

Anton Carrera comentant les traduccions guanyadores. A la dreta, Anton Carrera lliura el primer premi a l'estudiant del curs de cultura
catalana Abi McCarthy.

L'estudiant de doctorat Irene Melé presentant Enxaneta. A la dreta, moment de la presentació de Liz Castro.