Imatge Òscar Bernaus
Passi del documental "Adéu, Espanya?" a Leipzig
per Òscar Bernaus - Thursday, 25 April 2013, 12:55
 

En el marc del curs Katalanische Sprache und Kultur que oferim aquest semestre com a complement del curs de Llengua catalana 2, a Leipzig hem volgut fer una petita contribució a la celebració de la diada de sant Jordi.

Enguany en hem centrat en el tema del creixent sentiment independentista a casa nostra, que els estudiants viuen amb força interès i que, d'altra banda, forma part del programa de la classe de cultura; i ho hem fet amb el passi del documental de Dolors Genovès Adéu, Espanya? (2010).

El documental va tenir, quan va ser emès, una audiència extraordinària i va contribuir molt notablement al debat públic sobre la independència en un moment en què encara no se sabia l'abast que tindria, poc temps després, la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia. D'altra banda, va generar molta polèmica entre alguns partits polítics i entre molts mitjans de comunicació pel fet que, segons aquests, una televisió pública es mostrava de manera molt explícita a favor de l'opció independentista.

També és molt interessant de veure-hi com el temps ha marcat l'evolució del que es planteja en el documental, sobretot, en el cas de les relacions entre Escòcia i el govern britànic i, en tot cas, com han evolucionat les relacions entre l'Estat espanyol i el Govern català.

A l'acte van assistir-hi uns 40 estudiants i professors del nostre Departament i d'altres.

Després del passi, alguns professors i un bon nombre d'estudiants vam anar plegats a veure el partit de Champions del Barça amb el München, el transcurs i resultat del qual va aigualir una mica l'ànim d'alguns dels assistents.