Imatge Albert Morales Moreno
Visita guiada en català de la Col·lecció Peggy Guggenheim (Venècia)
per Albert Morales Moreno - Wednesday, 24 April 2013, 21:10
 

Visita guiada en català de la Col·lecció Peggy Guggenheim (Venècia)

Dissabte passat, 20 d’abril de 2013, es va celebrar la primera visita guiada en català de la Col·lecció Peggy Guggenheim, situada a Venècia.

Aquesta activitat forma part del cicle anomenat #primavera_en_català. In viaggio per l’Europa multilingüe que enguany es duu a terme durant els mesos d’abril i maig a la Università Ca’ Foscari de Venècia.

Entre d’altres, la #primavera_en_català inclou: presentacions sobre personatges de la cultura catalana (a càrrec dels estudiants cafoscarins de llengua catalana) durant la diada de sant Jordi per donar a conèixer millor la nostra llengua i cultura als estudiants d’altres disciplines; una conferència sobre la traducció a l’italià de l’obra de Mercè Rodoreda (a càrrec de Giuseppe Tavani) i una altra sobre l’obra espriuana per celebrar l’Any Espriu (a càrrec de Giulia Lanciani); un recital de poesia catalana contemporània (a càrrec de Mireia Companys) i una classe–concert (a càrrec de Pau Alabajos), el qual clourà el curs acadèmic 2013-2014. La visita guiada a la Col·lecció Peggy Guggenheim ha estat el tret de sortida d’aquest cicle.

Segons l’Enciclopèdia Catalana, Peggy Guggenheim (1898–1979), descendent d’una important dinastia de financers nord-americans d’origen judeosuís, era neboda del també promotor artístic Solomon R. Guggenheim (fundador del famós museu novaiorquès projectat per Frank Lloyd Wright, situat al xamfrà de la 5a Avinguda i els carrers 88 i 89).

Peggy inicià el 1938 una important col·lecció d’art d’avantguarda, la qual instal·là el 1949 en un palau de Venècia, i protegí l’action painting (fou una de les descobridores i promotores primerenques de l’obra de Jackson Pollock). Aquesta fou llegada a la Fundació Guggenheim, amb la condició que es mantingués sempre unida i s’exposés a la Sereníssima.


L’Andrea Bonet, una gironina que ha cursat història de l’art a les universitats de Girona, Barcelona i Roma, va encarregar-se de la visita guiada. Actualment està fent pràctiques a la Col·lecció Peggy Guggenheim (el seu programa de pràctiques és un dels més ben valorats i prestigiosos a nivell internacional). L’Andrea fou l’amfitriona ideal per obrir les portes del Palazzo Ca’ Venier dei Leoni (residència veneciana de Peggy, així com seu històrica i actual del museu) a la comunitat catalanoparlant del Vènet i descobrir-nos-en la col·lecció.

La visita, a la qual va assistir-hi una trentena de persones, va durar quasi dues hores. Ens va descobrir els aspectes generals i els detalls més importants de les obres més destacades el museu (hi ha obres signades per Miró, Dalí, Ernst, Pollock, Mondrian, Duchamp, Rothko o Magritte). Dissabte al matí, gràcies a l’Andrea, vam fer un viatge a través de les diferents estances del museu i dels moviments artístics que s’hi representen, com el surrealisme, el cubisme, l’expressionisme o les avantguardes.

Després de la visita, part del grup va anar a dinar a una pizzeria a la zona de Zattere. Es va organitzar aquesta primera pizza catalana per tal que els parlants nadius de català que van assistir-hi i els estudiants que estan aprenent la nostra llengua a la Università Ca’ Foscari poguessin aprofitar l’ocasió per practicar-la en un context més informal.

Nota redactada per: Albert Morales Moreno, docent de llengua i literatura catalanes a la Università Ca’ Foscari de Venècia