Imatge Marta Puxan
Seminari “Framing Polyglot Iberian Cinema” a Harvard University amb Esther Gimeno Ugalde i Patricia Ferreira
per Marta Puxan - Sunday, 17 March 2013, 22:56
 

Els propassats 28 de febrer i 7 de març es va celebrar a Harvard University una doble sessió al voltant del tema del multilingüisme al cinema peninsular, i especialment al cinema català, en un seminari amb el títol “Framing Polyglot Iberian Cinema”.  Els actes s’emmarcaren dins del Hispanic Cultures Seminar, dirigit pel professor Mariano Siskind. La professora Esther Gimeno Ugalde, de la Universitat de Viena i investigadora visitant Max Kade a Harvard,  va pronunciar una conferència amb el títol “Between the Local and the Global: Polyglot Iberian Cinema”, en què va fer un recorregut per l’ús de les llengües a dins del cinema espanyol des dels seus inicis fins ara. Gimeno Ugalde va argumentar que, malgrat que el cinema basc i el cinema gallec han fet en els darrers anys algunes passes cap a la incorporació del gallec i el basc al cinema, el cinema català és el que ha assolit una normalitat més plena per l’ús de la llengua catalana, sovint combinada amb el castellà o l’anglès. Les peculiaritats dels usos lingüístics com a resultat de les circumstàncies polítiques han permès en els darrers anys una aposta molt clara pel cinema multilingüe en les seves múltiples formes, que esdevé en el cinema contemporani una tècnica molt innovadora que s’està descobrint en altres països. Amenitzada per talls molt ben trobats, la conferència va oferir una excel·lent visió panoràmica, que va emmarcar perferfectament la projecció següent d’Els nens salvatges.

Ajudats pel marc establert per la professora Gimeno Ugalde, el dia 7 de març els assistents a la sessió “Catalan Cinema and Beyond: Els nens salvatges by Patricia Ferreira” van poder gaudir de la projecció de la pel·lícula Els nens salvatges (2012), de Patricia Ferreira, qui venia des de la Universitat de Massachusetts on ja l’havia presentada a dins d’un cicle de cinema català. A la Universitat de Harvard, Ferreira va presentar la seva pel·lícula i la va emmarcar dins del seu cinema. Esther Gimeno Ugalde va presentar la directora i moderar la discussió posterior, on van sorgir qüestions molt interessants, que Patricia Ferreira va respondre llargament i intel·ligentment. La discussió es va centrar en aspectes com l’estructura de la pel·lícula, el final obert, la qüestió dels adolescents, i el multilingüisme. Entre els assitents hi havia els estudiants de català, per a qui els actes eren part integrant del programa del segon curs de llengua i cultura catalanes, i dos grups d’estudiants de castellà, a qui els va interessar molt la pel·lícula i el fet que fos bilingüe en castellà i català.

Aquest cicle es va poder celebrar gràcies a la col·laboració amb l’Insitut Ramon Llull, la Universitat de Massachusetts a Amherst i la Universitat de Harvard.