Imatge Neus Crisol Milian
Presentació d'Entre el desert i el cactus, d'Anna Cortils Munné
per Neus Crisol Milian - Tuesday, 29 January 2013, 10:55
 

 

Aquesta tarda es presentarà a la Casa del Llibre (Rambla Catalunya, 37, Barcelona) el llibre Entre el desert i el cactus, de la professora d'estudis catalans a la Universitat de Lisboa, Anna Cortils. El llibre ha estat guardonat amb el Premi de Poesia Joan Perucho Vila d'Ascó 2012, un dels premis més destacats de les Terres de l'Ebre.

Tal com escriu Ponç Pons al pròleg: "Entre el desert i el cactus remet, segons l’autora: «la imatge de desolació que deixa la mort. La mort arrasa amb tot i el paisatge que queda és el del desert i el cactus com a símbol de la ferida, les punxes que portem clavades.»

Entre el desert i el cactus neix, gira, es basa i es rebel·la entorn de la mort de Salvador Iborra que, tot recordant un fragment de Bernardo Soares al Llibre del desassossec: «Vaig mirar-lo amb l’atenció, no ja distreta, que es presta a les coses, sinó definidora, que es presta als símbols», es converteix en el símbol d’una jove i preparada, prometedora i moderna generació rompuda.

L’autora, Anna Cortils, barcelonesa exiliada per estima i vocació a Lisboa, filòloga i traductora del portuguès que domina amb una expressiva excel·lència, s’ha fet seves les paraules de Iuri Lotman quant a Estructura del text, diu: «... pel fet de reproduir un esdeveniment aïllat, reprodueix simultàniament tota una imatge del món; tot contant-nos el tràgic destí de l’heroi, ens està contant la tragèdia del món en general» i partint de la mort concreta d’un poeta jove ens visualitza la mort violenta i absurda de la cultura en general."

La presentació d'aquesta tarda anirà a càrrec dels poetes Andreu Galan i Orland Verdú, amb actuació musical de Bis Duo, quartet de saxos.

Més informació aquí.

L'enhorabona a l'autora!