Imatge Anna Betlem  Borrull
„Catalunya, un nou estat d’Europa? „ Conferència del professor Michel Leiberich de la universitat de Perpinyà a la Universitat Humboldt de Berlín
per Anna Betlem Borrull - Monday, 10 December 2012, 23:40
 

El passat 5 de desembre, el professor Michel Leiberich de la Universitat de Perpinyà va oferir una conferència a l’Institut de Romàniques de la Universitat Humboldt de Berlín amb el títol: "Catalunya, un nou estat d’Europa?" La conferència tenia com a finalitat informar el professorat i l’alumnat universitari, així com qualsevol interessat, no només sobre la situació actual a Catalunya sinó també  sobre aquells fets i característiques de la nostra història i realitat que han portat a aquesta situació.

A l’acte hi assistiren una seixantena de persones, entre professors i estudiants de la Humboldt, la Freie Universität i altra gent de diferents àmbits.

Partint de la situació actual, el professor Leiberich  va anar fent salts cap al passat polític i cultural de la nostra nació, des de l’Edat Mitjana, amb la creació del nostre parlament, fins a l’actualiltat, tot ressaltant que des d’aleshores s’ha anat repetint constantment el mateix procès I la mateixa dinàmica d’intent d’autodeterminació i la seva consegüent repressió per part castellana o espanyola.

D’altra banda, el professor va assenyalar la manera desbiaxada d’informar de la premsa alemanya, molt sovint influïda per la perspectiva de Madrid. En aquest sentit va destacar la perillositat de descriure els anhels de sobiranisme del poble català en termes  únicament econòmics, en què se sosté, sovint, l’argumentació anticatalanista a Espanya. El paral?lelisme amb els reprobaments i la persecució als jueus es fa aquí evident; un tema digne per a un treball d’investigació, va animar el professor Leiberich els estudiants.

A la rèplica sobre aquest aspecte d’un assistent, de visió espanyolista, el professor Leiberich va insistir que la questió de les finances no és l’única reivindicació del nacionalisme català. I va respondre amb una altra pregunta: quin nacionalisme no es fonamenta, entre els altres aspectes exposats, també en l'econòmic?

De la mateixa manera va respondre l’atac, d'aquest assistent, d’haver fet un discurs més aviat emocional: Existeix algun nacionalisme que no apel?li els sentiments I les emocions? En aquest sentit, el professor Leiberich va expressar el seu desig de fer, en un futur pròxim, una conferència sobre el nacionalisme espanyol i el seu problema amb l‘alteritat, que es remunta ja a  l’expulsió dels àrabs I els jueus de la Península Ibèrica.

El professor Leiberich va insistir en el dret d’una nació a decidir el seu futur de manera justa i democràtica, més enllà de constitucions obsoletes. La voluntat d’un poble no es pot aturar per la força. La història recent d’Alemanya n’és un bon exemple amb la caiguda del mur i la voluntat de la majoria de la població d’enderrocar un sistema en què no volien continuar.

La conferència fou il?lustrada amb nombroses projeccions i fotografies i la gran majoria del públic assistent en va sortir molt satisfet.

Volem agrair des d’aquí l’oferiment i l’amabilitat del professor Michel Leiberich de realitzar aquesta conferència, així com tantes altres que ha dut a terme sobre temàtica catalana, a la HU de Berlín.