Imatge Ester Pou
CONGRÉS INTERNACIONAL SOBRE CINEMA CATALÀ (Queen Mary, Londres)
per Ester Pou - Sunday, 9 December 2012, 14:45
 

Els dies 30 de novembre i 1 de desembre el Centre for Catalan Studies de Queen Mary, University of London va acollir un congrés internacional sobre cinema català. La conferència inaugural, que portava per títol ‘Historical Memory and Family Metaphor: New Catalan Documentaries’, anà a càrrec de Jaume Martí Olivella de la University of New Hampshire. Olivella presentà tres documentals de directors catalans que tracten, des de perspectives diferents, la malaltia de l’Alzheimer.

Anton Pujol (UNC Charlotte) i Elza Adamowicz (Queen Mary, University of London), tancaren les presentacions del matí amb els següents i respectius títols: ‘Dies d’agost: Recha or the Improbable Testimony’ i ‘Freud at the Funfair: Re-rereading Un Chien andalou’. A la tarda, Eva Bru (University College Cork) va fer un analisi de la pel·lícula de Jordi Cadena i Judith Colell, Elisa K.  I Lídia Carol Geronès (Università di Trento-Verona) parlà de Pere Gimferrer i el cinema de terror a Catalunya. El primer dia es tancà amb la projecció del documental Llànties de foc, que comptà amb la presentació de la mateixa directora, Sílvia Ventayol Bosch.

La sessió plenària del dissabte, titulada ‘Ventura Pons and the Theatre’, l’oferí el professor David George (Swansea University), un convidat habitual del CCS. Xavier Renedo (Universitat de Girona) oferí una anàlisi de Sévigné (2005) de la directora Julia Berkovwitz. Per últim, el Dr. Dominic Keown, de la Universitat de Cambridge, tancà el congrés amb una magnífica conferència que portava per títol, ‘From Colometa to Gala: National Cinema and Catalonia’.