Imatge Albert Morales Moreno
Visita guiada al pavelló de l'IRL a la Biennal d'Arquitectura
per Albert Morales Moreno - Tuesday, 4 December 2012, 17:14
 

El darrer 16 de novembre de 2012 es va organitzar una visita guiada al pavelló català i balear de la 13a Exposició Internacional d’Arquitectura, titulada Common Ground i dirigida per David Chipperfield.

La Biennal d’enguany, incloïa, per primera vegada, un pavelló dins de la secció eventi collaterali que representava Catalunya i les Illes Balears. Allà s’hi ha pogut admirar Vogadors, un projecte de l’Institut Ramon Llull (IRL) que recull l’obra de nou joves arquitectes catalans i balears, seleccionats pels comissaris Jordi Badia i Félix Arranz.

La visita al pavelló Vogadors va començar a un espai presidit per un llum, disseny cabdal de Carlos Ferrater dels anys noranta, i la cita següent (de l’escultor Jorge Oteiza):

“Qui avança creant quelcom nou, ho fa com un vogador,

avançant endavant, però remant d’esquena,

mirant enrere cap al passat, cap a allò existent ,

per poder reinventar les seves claus”.

 

A continuació, durant un primer tram, s’hi presentaven 150 obres significatives d’arquitectes catalans i balears dels darrers cinquanta anys. Al final d’aquest recorregut històric s’hi podien veure els projectes següents actuals, seleccionats pels comissaris del pavelló:

· Casa Collage, de Bosch. Capdeferro Arquitectures

· Casa a Bunyola, de Francisco Cifuentes

· Llar d’infants a Pratdip, de Núria Salvadó i David Tapias

· Casa per a tres germanes, de Blancafort Reus Arquitectura

· La Seca, de Meritxell Inaraja

· Can Ribas, de Jaime J. Ferrer Forés

· Piscina, vestidors i sala esportiva a Jesús, d’Arquitecturia

· Ampliació de l’institut Josep Sureda i blanes, de SMS arquitectos

· Escola d’art i disseny a Amposta, de David Sebastian i Gerard Puig

Tal com constata la nota de premsa de la inauguració oficial, que va tenir lloc el darrer 25 d’agost, l’exposició “documenta una arquitectura sòbria de gran senzillesa material, però d’una enorme sofisticació tècnica i intel·lectual, i dotada d’un fort component ètic i social capaç de construir amb una conscient permeabilitat amb el seu entorn, les persones i la vida, sense renunciar als valors més abstractes i plàstics de l’emoció”.

El públic assistent, principalment estudiants de Llengües Estrangeres (de l’Università Ca’ Foscari) i d’Arquitectura (de la Università IUAV, l’Istituto Universitario di Architettura di Venezia), va seguir atentament les explicacions en llengua italiana de l’Alessandra, una de les guies que ha treballat al pavelló durant tota la Biennal.

Aquesta visita guiada a l’exposició Vogadors, que va tancar el darrer diumenge 25 de novembre, fou coordinada per l’Albert Morales i la Marta Vanin.

 

Nota redactada per: Albert Morales Moreno (professor a l'exterior de l'Institut Ramon Llull a la universitat Ca' Foscari de Venècia)