Imatge Neus Crisol Milian
Speaking freely, cursos de llengua catalana a NYU
per Neus Crisol Milian - Friday, 30 November 2012, 10:15
 

Per primer cop en els seus 16 anys d’història, el programa Speaking Freely de la New York University (NYU) ha ofert enguany cursos de català, gràcies a la professora Jordana Mendelson. Administrat pel deganat del College of Arts and Science, Speaking Freely és un programa gratuït d’aprenentatge d’idiomes obert als treballadors i la comunitat acadèmica de NYU. Des del 1996, prop de 40.000 alumnes han gaudit d’aquest programa semestral impartit per natius de diferents llengües (txec, cantonès, gaèlic, hebreu, mandarí, persa, indonesi, francès, espanyol, grec...). En el cas del català, aquesta docència l’ha impartit Pablo La Parra, doctorand de la mateixa universitat.

Un total de 14 alumnes s’ha inscrit en el primer semestre d’iniciació al català, incloent estudiants de llicenciatura i postgrau de diferents programes (des d’infermeria fins a pedagogia o estudis mediterranis) i personal d’administració de NYU. El grup ha afermat una dinàmica de treball molt activa, incloent qüestions de gramàtica fonamental i exercicis de conversa, comprensió audiovisual i lectora i introducció a la cultura dels països catalans. És significatiu que dos dels alumnes del curs hagen incorporat qüestions relacionades amb la llengua i la cultura catalana en els seus treballs d’investigació: una alumna de lingüística ha desenvolupat un breu estudi sobre el valor del verb auxiliar “anar” en el perfet perifràstic català en comparació amb altres llengües romàniques, mentre que un estudiant del màster en estudis mediterranis s’ha interessat per un dels seus articles de recerca per la repressió del català, el basc i el gallec sota el franquisme.

Un segon curs de català d’un nivell més avançat està previst pel segon semestre d’aquest curs dins el marc de Speaking Freely. Molts dels alumnes de català 1 ja han manifestat el seu interès en continuar el seu aprenentatge, així com doctorands que per diverses raons estan interessats en perfeccionar el seu coneixement de català per desenvolupar les seues recerques acadèmiques.

Font: Pablo La Parra (NYU)