Imatge Montserrat Casacuberta
Seminari a la Universitat de Rennes 2
per Montserrat Casacuberta - Tuesday, 27 November 2012, 09:21
 

Divendres 16 de novembre va tenir lloc a la Universitat de Rennes 2 el seminari « Narrer les identités au sein des sociétés du XXIe siècle ». La Jornada s’havia fixat com a objectiu explorar el plurilingüisme i les identitats culturals al si de la societat catalana à partir d’autors amb una història de migració individual o familiar.

Prop de setanta participants, provinents de diverses universitats franceses i catalanes (U. Angers, U. Paris – Nanterre, U. Rennes, U. Pompeu Fabra, U. Jaume I) i d’organismes com el Consorci per a la Normalització Lingüística, van aportar les seves reflexions i van enriquir un debat que va començar amb una taula rodona en què Pius Alibek (autor d’Arrels Nòmades i El dol del Quetzal), Saïd el Kadaoui (autor de Límites y fronteras i de Cartes al meu fill. Un català de soca-rel gairebé) i Guillem Calaforra (Extraterritorial : identitats complexes, en preparació i en llengua polonesa) van parlar a l’entorn de tres qüestions : amb quins elements es construeixen les identitats al segle XXI? Com està recollida aquesta qüestió en la meva obra? Per què i amb quins objectius escric? El debat va tenir aportacions molt interessants a l’entorn de la identitat com un procés i com a fruit de les experiències vitals. La qüestió clau va quedar fixada en la (re)definició d’identitat complexa. (veieu resums en pdf).

A la tarda, Patricia Gabancho intervingué a l’entorn de la tria de llengua de l’escriptor i del compromís amb la comunitat lingüística que viu un conflicte cultural. Més tard i per cloure la Jornada, Josep Anton Fernàndez va repassar la història del segle XX buscant quina era la presència de la població immigrada en la historiografia local i va apuntar el canvi que suposa que apareguin aportacions com la de Pius Alibek, Saïd el Kadaoui i Patricia Gabancho en la producció escrita en català del segle XXI.

El Seminari tindrà una segona part a la Universitat Oberta de Catalunya, al 2014, amb la intenció d’aprofundir les línies de recerca que s’han obert a la Universitat de Rennes 2. Al final d’aquest procés està prevista la publicació del treball.