Imatge Neus Crisol Milian
Cultura catalana a Glasgow
per Neus Crisol Milian - Friday, 9 November 2012, 14:30
 

El dimecres 7 de novembre van tenir lloc a la ciutat de Glasgow diferents esdeveniments relacionats amb la cultura catalana: gràcies al conveni subscrit entre l’Institut Ramon Llull i el FC Barcelona i d’acord amb el partit de Champions entre el Barça i el Celtic de Glasgow s’hi va organitzar una Jornada de Cultura Catalana per promoure conjuntament els valors de la nostra cultura, entesos des de diversos àmbits.

Al solemne edifici central de la Universitat de Glasgow, la sala Randolph Hall es convertí en l'escenari dels actes més acadèmics. Després de les salutacions inicials per part del rector, Anton Muscatelli, el vicepresident del FC Barcelona, Carles Vilarrubí, va oferir davant d'un centenar d'assistents una presentació del club, la filosofia de la masia i els valors identitaris del Barça, coneguts arreu del món. Posteriorment, l'escriptor britànic Matthew Tree va explicar al públic escocès, amb les contextualitzacions històriques pertinents, els motius pels quals 1,5 mlions de catalans es van manifestar el passat 11 de setembre als carrers de Barcelona, tot plegat des de la perspectiva d'un anglès que va arribar aquí fa 28 anys i no coneixia res de la nostra cultura. A la tarda es va organitzar una trobada de penyes barcelonistes moderada pel reconegut periodista Jimmy Burns.

Per altra banda, els Amics de les Arts van fer un concert a la sala Queen Margaret Union, amb un públic molt animat que va seguir les cançons amb entusiasme. Entre els assistents hi havia afeccionats del FC Barcelona desplaçats a Glasgow amb motiu del partit Barça-Celtic i també estudiants de la universitat. Un cop acabat el concert, els estudiants de català van poder parlar amb el grup en un ambient força distès, els van preguntar per les lletres de les cançons, pels seus coneixements de músics escocesos i per si tenien pensat de cantar en alguna altra llengua, entre d’altres. Posteriorment a aquest concert, i gràcies a l’Irish Heritage Foundation, van poder tocar també un parell de cançons a Merchant Square, espai emblemàtic de la ciutat condicionat per al partit de la Champions League on diferents grups de música van fer actuacions breus.

Finalment, el partit de futbol al Celtic Park va cloure aquest agermanament entre Catalunya i Escòcia, fet realitat gràcies a la col·laboració entre el FC Barcelona i l'Institut Ramon Llull, amb la implicació inestimable de la Universitat de Glasgow. Justament en el marc d’aquests actes, la Universitat de Glasgow va anunciar que a partir del proper curs acadèmic contribuirà substancialment al finançament dels estudis catalans, amb una remodelació dels plans d’estudi que permetrà als estudiants cursar assignatures de cultura. La presència dels estudis catalans en aquesta universitat es veurà també reforçada amb l’arribada de la catalanòfila britànica Kathryn Crameri, que en els darrers anys ha desenvolupat la seva carrera i recerca en política i societat catalanes a la Universitat de Sydney, Austràlia.

assistents

 

Mathew Tree

Amics de les arts

Aquí podreu veure la notícia del TN de TV3 del mateix dia a la nit:

http://www.tv3.cat/videos/4324810/Promocio-cultura-catalana-a-Glasgow