Imatge Neus Crisol Milian
L’Institut Ramon Llull organitza el simposi “Catalunya i el Moviment Obrer” a Nova York i Boston
per Neus Crisol Milian - Monday, 15 October 2012, 10:11
 

Els dies 10 i 12 d’octubre té lloc a Nova York i Boston el simposi “Catalunya i el Moviment Obrer”, organitzat conjuntament per l’Institut Ramon Llull (IRL) i les universitats de Columbia i Harvard. El simposi analitza l’extraordinària força del moviment obrer català, amb l’objectiu que acadèmics de diversos àmbits (història, antropologia, literatura, cinema o estudis culturals) ofereixin el seu punt de vista de la singularitat de la realitat històrica, política i cultural catalana.

Hi ha dos col·loquis a les universitats de Columbia i Harvard els dies 10 i 12 d’octubre, respectivament. Hi participen cinc especialistes, com són Manuel Delgado, antropòleg, professor del Departament d’Antropologia Social de la Universitat de Barcelona; Josep Maria Fradera, especialista en història econòmica, política i cultural catalana i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra; Román Gubern, crític i historiador dels mitjans de comunicació de masses; Mary Nash, historiadora, catedràtica al Departament d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona; i Aurélie Vialette, especialista en Estudis Culturals, Música i Literatura.

El simposi ha estat coordinat pels professors Brad Epps, de la Universitat de Harvard, i Jesús Rodríguez-Velasco, de la de Columbia. A les dues universitats, que estan entre les més prestigiosos dels Estats Units, s’hi imparteixen estudis catalans amb el suport de l’Institut Ramon Llull.

L’interès internacional pel moviment obrer català, amb totes les seves variants i tots els seus conflictes interns, és particularment intens en el món anglòfon, el qual compta amb una llarga tradició d’estudiosos del progressisme polític dels països ibèrics. Un exemple d’aquest interès és el del cèlebre lingüista Noam Chomsky, qui en repetides ocasions ha fet referència a la profunda significació personal que per a ell té Barcelona, com a seu d’alguns dels experiments en autogestió obrera de major escala en tots els temps. El primer article de Chomsky, escrit quan només tenia deu anys, tractà justament sobre les conseqüències de la caiguda de Barcelona en mans franquistes el 26 de gener de 1939. Un altre exemple és el llibre de George Orwell, Homage to Catalonia, on l'escriptor britànic relata les seves experiències com a brigadista internacional. A l’àmbit cinematogràfic cal assenyalar Land and Freedom (Terra i llibertat, 1995) del també britànic Ken Loach.

Font: Comunicació, IRL