Imatge Neus Crisol Milian
Professors visitants a les càtedres d’estudis catalans d’universitats nord-americanes
per Neus Crisol Milian - Wednesday, 3 October 2012, 14:40
 

La Càtedra Joan Coromines de la Universitat de Chicago, constituïda l’any 2005 amb el suport de l’Institut Ramon Llull, fa possible la presència anual d’un professor visitant que imparteix cursos de cultura catalana a estudiants del Departament de Llengües i Literatures Romàniques. Durant el primer trimestre del curs acadèmic 2012-2013, la professora Montserrat Lunati, de la Universitat de Cardiff (País de Gal·les, Gran Bretanya) ocupa aquesta càtedra. La Prof. Lunati és especialista en ficció contemporània, concretament literatura de dones, narrativa curta i estudis de gènere. A Chicago hi imparteix el curs Women’s Narratives: Cinema and Literature in Contemporary Catalonia en què s’estudien textos literaris i visuals de Mercè Rodoreda, Imma Monsó, Maria-Mercè Marçal, Mercè Ibarz, Lolita Bosch, Isabel Franc, Susanna Martín, Judith Colell i Isabel Coixet. Els textos s’organitzen entorn de tres centres temàtics: història, espai i memòria; discursos personals i socials sobre les malalties; i relacions entre trauma i gènere.

 

D'altra banda, el Prof. Patrizio Rigobon de la Universitat Ca’Foscari de Venècia és el professor visitant de la Càtedra Ginebre Serra de la Universitat de Stanford. Hi imparteix dos cursos: Literature and Politics. Two Mediterranean cases: Catalonia and Italy, pensat per a estudiants de grau, i l'altre per a estudiants de postgrau, Spain and Catalonia face to face. History, Literature and Arts within two national traditions (1833-1975). El Prof. Rigobon basa la seva recerca acadèmica i les seves publicacions en l’estudi de la literatura catalana i espanyola contemporània, amb un interès especial en la traducció.

L’Institut Ramon Llull va fer possible la creació d’aquesta càtedra l’any 2007, gràcies al professor Joan Ramon Resina del Departament de Cultures Ibèriques i Llatinoamericanes de la Universitat de Stanford.