Imatge Òscar Bernaus
23è Col·loqui Germano-Català a Berlín i Leipzig
per Òscar Bernaus - Tuesday, 2 October 2012, 19:04
 

Els dies 27, 28 i 29 de setembre passats, va tenir lloc el 23è Col·loqui Germano-Català organitzat per la DKV (Deutscher Katalanistenverband) amb l’estreta col·laboració de l’Institut Ramon Llull. Les seus de celebració del congrés d’enguany han estat la Universitat Humboldt de Berlín i la de Leipzig. El tema central de la trobada acadèmica era “Normalitat. El català en la vida quotidiana” i estava dividit en tres seccions: literatura, lingüística i didàctica. Hi ha hagut prop d’un centenar de participants provinents de tots els racons dels Països Catalans a banda d’altres universitats d’arreu d’Europa. En total s’han pogut escoltar, en dos dies, 48 comunicacions d’un alt nivell científic. Hi han participat també alguns professors de la xarxa de professorat de l’Institut Ramon Llull.

Alguns moments àlgids de la trobada han estat el discurs inaugural pronunciat pel Prof. Dr. Carsten Sinner, cap del Departament de Translatologia i Lingüística Aplicada de la Universitat de Leipzig i president de la DKV. En el seu discurs, el Prof. Sinner ha fet una defensa molt aferrissada de la llengua catalana en les circumstàncies polítiques actuals que li són adverses. A continuació, la ponència inaugural a càrrec de l’escriptora Isabel-Clara Simó en què s’ha centrat en una descripció històrica sobre la resistència lingüística i literària catalanes. El dia 28 a la tarda es va fer un acte de celebració dels 25 anys de publicació de la revista científica Zeitschrift für Katalanistik, amb presència d’alguns dels seus fundadors i dels actuals editors.

Un esdeveniment molt esperat i celebrat ha estat el concert del cantautor Raimon, en plena celebració dels 50 anys de la seva primera actuació a Barcelona. El concert va tenir lloc a la Reutersaal de la Universitat Humboldt i hi van assistir prop de 200 persones. Va ser un concert molt emocionant i intens amb un Raimon que va desplegar tota la seva potència vocal, sorprenentment intacta als seus 70 anys.

L’últim dia de congrés es va celebrar a la Universitat de Leipzig. Tots els assistents van poder gaudir d’una visita guiada pel centre de la ciutat duta a terme per estudiants de català de la Universitat. Abans, però, poguérem gaudir de la ponència de cloenda a càrrec del Prof. Kremmnitz de la Universitat de Viena amb el títol “Del compromís de la transició a la confrontació quotidiana” en què l’insigne professor va fer un repàs detallat i molt ben resumit de la situació del català i de  les relacions Espanya-Catalunya des dels inicis de la democràcia amb la transició i les primeres lleis de política lingüística fins a les conseqüències de les retallades en matèria de política lingüística imposades per la sentència del Tribunal Constitucional el juny del 2010 i altres de posteriors. Finalment, els participants van poder gaudir d’un sopar amb menjar típic de la regió de la Saxònia al Restaurant Rastkeller, al celler de l’imponent edifici de l’Ajuntament Nou de Leipzig.

El Col·loqui s’organitza cada dos anys i compta amb un important suport econòmic i institucional de l’Insitut Ramon Llull. S’espera que aviat poguem comptar amb la publicació de les actes de les diferents ponències i comunicacions que es van poder escoltar.

Òscar Bernaus (Universitat de Leipzig)

Betlem Borrull (Universitat Humboldt de Berlín)