Imatge Èric Viladrich Castellanas
Pep Coll al Festival international de la littérature de Montréal
per Èric Viladrich Castellanas - Monday, 1 October 2012, 05:28
 

Èxit de públic en aquest tercer anys de presència catalana al Festival internacional de la littérature de Montréal (FIL).

El dimecres 19 de setembre, 96 persones van assistir a la projecció de La Plaça del Diamant a la Cinémathèque québécoise, amb motiu del 60è aniversari de la publicació de la novel·la (1962) i del 30è de l'estrena de la pel·lícula (1982).

El dissabte 22 de setembre, més de 60 persones van assistir a la taula rodona al voltant del compromís social en la literatura que Pep Coll va compartir amb l'escriptor italià Marco Malvaldi. L'escriptor quebequès Stanley Péan va moderar la taula rodona.

El diumenge 23 es van exhaurir les 35 places de la "Ballade littéraire" en la qual, en una cèntrica galeria d'art de la metròpoli quebequesa, es va recrear l'univers literari de Pep Coll amb una lectura dramatitzada de "El Salvatge dels Pirineus" (un diàleg entre el protagonista, en Ventura, i el seu amic Climent), la lectura d'una història dels entranyables minairons i la interpretació per part del grup del taller de cant coral de la Médiathèque en études catalanes i el Casal català del Quebec que, en tant que dones d'aigua, van cantar dos himnes genuïnament pirinencs: Muntanyes regalades i Cançó d'amor i de guerra, per rebre i acomiadar, respectivament, el públic assistent.

Enguany participaven a l'apartat europeu del FIL, les literatures alemanya, catalana, espanyola i italiana. Sumant el públic de les projeccions cinematogràfiques de les altres literatures representades, enguany més de 370 persones han assistit als actes que s'han organitzat mitjançant Lisez l'Europe, l'agrupació d'entitats culturals per a la difusió de la literatura europea contemporània. Per la part catalana, en formen part l'Institut Ramon Llull, els Estudis catalans de la Université de Montréal i el Casal català del Quebec.