Imatge Elisenda Marcer Cortés
Segon Cicle de Cinema Català, Basc i Gallec a Birmingham.
per Elisenda Marcer Cortés - Monday, 18 June 2012, 13:16
 

Durant el proppassat mes de maig se celebrà amb èxit el “Segon cicle de cinema català, basc i gallec” organitzat per la Universitat de Birmingham al Midlands Arts Centre de la mateixa ciutat. Les tres sessions van comptar amb la presència del seu director o productor i el públic va tenir l’oportunitat de participar en un enriquidor debat després de cada projecció.

El cicle s’inicià amb “Arriya” (La pedra), dirigida per Alberto Gorritiberea, que ens transportà a un poble fronterer del País Basc, on dues famílies es veuen embolicades en una aposta i tres joves se senten incapaços de lluitar contra la inèrcia de la societat que els envolta. El director i els assistents van discutir sobre els elements de la identitat basca reflectits en la pel·lícula, de les propietats de la llum i la innovadora manera de gestionar el temps.

El cinema català va ser representat per “Pa Negre ” escrita i dirigida per Agustí Villaronga. La pel·lícula es basa principalment en la novel·la homònima d’Emili Teixidor tot i que també fa referència a la novel·la Retrat d’un assassí d’ocells, del mateix escriptor. Estrenada al Festival de Sant Sebastià (2010), va guanyar tretze Premis Gaudí, nou Premis Goya i va ser la candidata als Oscars de 2011 com a millor pel.lícula de parla no anglesa. Amb aquesta elecció, es va convertir en la primera pel·lícula en català que va optar als Oscars. El públic i la productora del film, Isona Passola, van participar d’un apassionat debat en el qual es parlà llargament sobre la duresa de la Guerra Civil, la postguerra, el tractament de l’ homosexualitat i de la recepció de la pel.lícula.

Finalment, el director gallec Pablo Iglesias va cloure el cicle amb “Pedro e o Capitán”. Una història amb dos únics protagonistes, un militar torturador i un pres polític torturat que mantenen un diàleg impossible. El seu director va respondre en detall les preguntes relacionades amb la fotografia, la simbologia de l’espai i el paper de la llengua.  

Les tres pel.lícules es projectaren en versió original amb subtítols en anglès. L’entrada va ser gratuïta gràcies al suport de l’ Institut Ramon Llull, l’ Institut Basc Etxepare, la Xunta de Galicia i la Universitat de Birmingham.

Nota redactada per: Elisenda Marcer i Raquel Navas ( Universitat de Birmingham).