Imatge Albert Morales Moreno
Formentera no existeix: retrat d’una illa
per Albert Morales Moreno - Sunday, 17 June 2012, 22:25
 

Formentera no existeix: retrat d’una illa

El 15 de juny de 2012 es va celebrar a l'Università Ca' Foscari (Venècia) el simposi titulat Formentera non esiste. Ritratto di un’isola, organitzat per Alessandro Scarsella i Katiuscia Darici. L’associació cultural Formentera Filo Blu, el Dipartimento di Studi Linguistici e Culturali Comparati de la universitat Ca’ Foscari i la Casa del Cinema van patrocinar la jornada.

Mara Manente (CISET), Patrizio Rigobon (Ca' Foscari) i Davide Scalzotto (Formentera Filo Blu) a la sessió inaugural

Els parlaments inaugurals de Davide Scarlzotto (vicepresident de l’associació Formentera Filo Blu), Mara Manente (CISET) i Patrizio Rigobon (Università Ca’ Foscari) van endegar el simposi. A continuació, es va obrir la sessió d’estudis acadèmics en què diversos docents de Ca’ Foscari van presentar les ponències següents: Albert Morales amb Percorso guidato: Formentera nella letteratura; Katiuscia Darici, amb Formentera tra parentesi: L’hora violeta di Montserrat Roig; Alessandro Scarsella amb Osservazioni sull’immagine di Formentera nella letteratura. Abans de la pausa del migdia, Federica Montaguti (CISET) va  presentar Medscaping. La “produzione” del Mediterraneo tra turismo e cultura contemporanea.

Moment del recital bilingüe en català (Nora Albert) i italià (Patrizio Rigobon) d'haikus de l'obra Calç i memòria

Després de dinar, la poetessa eivissenca Nora Albert (pseudònim d’Helena Alvarado) va recitar poemes de Bartomeu Ribes, Vicente Valero o Marià Villangómez, entre d’altres, així com algunes de les seves pròpies composicions. De fet, després de repassar el panorama poètic de l’illa, Nora Albert i Patrizio Rigobon van recitar en versió bilingüe catalana i italiana, respectivament, haikus del llibre Calç i memòria de l’autora eivissenca, il·lustrat amb obres de Vicent Ferrer Guasch (les quals també es van projectar). A continuació es va obrir un torn de paraula i preguntes, en què el públic va plantejar-ne algunes sobre la situació sociolingüística de la llengua catalana a Formentera i sobre els autors analitzats.

Posteriorment, Davide Scalzotto va presentar l’associació cultural Filo Blu i el llibre Formentera no existe (la versió espanyola del llibre Formentera non esiste), de Stefania Campanella. L’autora va compartir amb els assistents els motius que la van dur a escriure l’obra i la seva experiència vital a l’illa de les sargantanes.

Moment de la ponència d'Enric Bou (Ca' Foscari)

El simposi va cloure amb la ponència del professor Enric Bou (Università Ca’ Foscari) F for Formentera. Rappresentazioni filmiche dell’isola, sobre com s’ha representat l’illa al món cinematogràfic.

Vista general de l'aula en què es va celebrar el simposi

Precisament, per viure/veure com s’ha representat l’illa al cinema, entre les 20:00 i les 23:00, es van projectar a la Casa del Cinema, l’equivalent venecià de la Filmoteca de Catalunya, curtmetratges i fragments de pel·lícules en què Formentera hi té un paper important (com Lucía y el sexo o El tiempo de las lagartijas, de Xavi Gaja, cineasta que va assistir a la projecció). Posteriorment, es va presentar Osservazioni sulla riva, de Lorenzo Pepe, també present a la sala.

Aquesta intensa jornada, de ben segur, va servir per construir i refermar el ponts i punts d’unió existents entre les illes que integren Venècia i Formentera, el paradís de la Mediterrània.

Nota redactada per: Albert Morales Moreno (Università Ca' Foscari, Venècia)