Imatge Montserrat Barrera
El curtmetratge Serrallonga, el retorn fet pels alumnes de català de la Universitat Lliure de Brussel•les guanya un dels Premis Llanterna Digital 2012
per Montserrat Barrera - Monday, 11 June 2012, 22:14
 

 

Lleida, 8 de juny del 2012

Divendres passat una representació del grup d’alumnes que estudien català a la Universitat Lliure de Brussel·les van anar a Lleida a recollir el premi Llanterna Digital en categoria universitària que han guanyat amb el curtmetratge Serrallonga, el retorn.

L’acte va ser molt emotiu i interessant per tots i vam estar acompanyats a tothora pel director de l’àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, l’Andreu Bosch, qui molt amablement ens va venir a conèixer i felicitar.

Tot va començar com una activitat de classe amb els alumnes de nivell avançat on vam tractar la situació de llengua catalana a Europa. Tot seguit, va sorgir la idea de fer una història sobre la defensa de la llengua i, més endavant, tot cercant punts en comú entre la cultura catalana i flamenca, vam arribar a la història que expliquem en el curtmetratge.

L’activitat va ser concebuda en dos grans eixos i/o objectius: (I) implicar tots els alumnes dels cursos de català perquè es coneguessin entre ells i així crear una xarxa de comunicació on poguessin utilitzar la llengua que estan aprenent, i (II) fer una activitat que servís com a eina de màrqueting per promocionar els cursos de català l’any vinent.

Des del Lectorat de Català a la Vrije Universiteit Brussel (VUB), Bèlgica, hem concebut aquest curtmetratge com una activitat divertida que ens permeti posar el nostre granet de sorra en la difusió de llengua catalana arreu. Els diàlegs han estat escrits pels alumnes dels cursos de català a Brussel·les i els actors són també alumnes i amics de llengua materna neerlandesa. Els personatges d'en Tijl i Serrallonga no havien parlat mai català abans.

El projecte, però, no hauria estat possible sense l'ajuda incondicional i immillorable de Beeldenstorm (iconoclasme, centre d'imaginació flamenc). La qualitat tècnica de l'obra és fruit del seu treball i dedicació absoluta (des del vestuari fins a la composició de les imatges, passant per el seu autèntic "savoir-faire" i consells de valor incalculable). Ells, en realitat, també són part indissoluble d'aquest projecte. El premi també és d’ells.

El viatge va servir com a cloenda del curs acadèmic i vam aprofitar l’ocasió per conèixer Lleida (el Museu d’història de la ciutat i la majestuosa Seu Vella on ens van fer una visita guiada molts interessant) i també la ruta del Modernisme a Sitges i Barcelona.

Al final, tot va resultar ser un projecte molt instructiu i creatiu però a la vegada una gran experiència per tots. A més, també fou una manera amena d’acostar-los a la realitat de la llengua catalana avui, així com una gran oportunitat per treballar la història d'en Serrallonga. El projecte ha tingut molt d’èxit entre els estudiants i tots hi han participat de manera molt activa (creant el guió, cantant la cançó, aportant idees, etc).

Els Premis Llanterna Digital volen contribuir al foment de l'ús del català i de l'occità, i a la promoció de la creació audiovisual en aquestes llengües per mitjà de curtmetratges. S'adrecen a les comunitats lingüístiques catalana i occitana d'arreu del món. La convocatòria dels premis d'enguany és una iniciativa de la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, que està integrada per representants de la Secretaria de Política Lingüística; del Consorci per a la Normalització Lingüística, CNL de Lleida; dels serveis territorials d'Educació, de Salut i de Justícia de la Generalitat de Catalunya; del Servei Lingüístic de la Universitat de Lleida; de l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida, i del Servei Lingüístic de Comissions Obreres.

Us animem, doncs, a participar-hi l'any vinent, ja que l'experiència val molt la pena.

Salutacions cordials a tothom!

Montserrat Barrera.