Imatge Montserrat Ruiz
L'escriptor Francesc Serés narra Catalunya a les Universitats de Heidelberg, Frankfurt i Marburg
per Montserrat Ruiz - Wednesday, 30 May 2012, 11:18
 

La darrera setmana les universitats de Heidelberg, Frankfurt i Marburg van acollir com a convidat l'escriptor Francesc Serés. L'obra de Serés, reconeguda per la seva dinàmica creativa, per la voluntat literària i per oferir la imatge d'una Catalunya novedosa, ha estat el fil conductor de les diverses xerrades i conferències realitzades en les universitats visitades.

Dilluns 21 de maig va xerrar amb els alumnes de llengua catalana de la universitat de Heidelberg sobre alguns dels relats del seu darrer llibre Mossegar la poma. Els alumnes, que havien llegit i interpretat prèviament els textos, van aprofitar la visita de l'escriptor per intercanviar amb ell els diversos punts de vista, interpretacions, i impressions sorgits arran de les lectures.

A la tarda, l'autor va participar en el col·loqui “La primavera literària a Catalunya i a Galícia” organitzat per la lectora de català Maria Lacueva i pel lector de gallec Ignacio Urrutia. Francesc Serés i María Reimóndez, escriptora gallega, van dialogar sobre aspectes creatius en les respectives obres: escriure en català i gallec, l'autotraducció, el retrat que ofereixen de la realitat, etc.

Dimarts 22 de maig va oferir una conferència a la universitat de Frankfurt. L'autor de la Franja de Ponent va parlar sobre els aspectes biogràfics que van influenciar la seva relació amb la llengua catalana i castellana en el procés d'autotraducció de la seva obra. L'acte, organitzat pels lectors d'espanyol Marta Muñoz i Martin Diz-Vidal i per la lectora de català Montserrat Ruiz, era adreçat als alumnes de de traducció.

Dimecres 23 de maig, encara a Frankfurt, també va xerrar amb els alumnes de llengua catalana que havien llegit alguns relats de La matèria primera i La força de la gravetat, caracteritzats per oferir una imatge de la Catalunya que no acostuma a sortir als mitjans de comunicació. L'autor va explicar per què descriu Catalunya a través de les persones que té al costat i com aquestes comparteixen una característica comuna: l'esforç.

Tot seguit, va tenir lloc la conferència “Catalunya: una realitat transferible”, en què va destacar la necessitat que han de tenir les literatures, grans o petites, de posicionar-se en el context de la literatura amb majúscules per poder deixar en herència el relat d'una època i, a la vegada, dialogar amb els altres.

Dijous 24 de maig va viatjar fins a la universitat de Marburg per oferir als estudiants de Llengua catalana i de Literatura espanyola la conferència-lectura-tertúlia titulada “La Literatura catalana en un context global”. Serés va començar amb una breu explicació dels seus inicis com a escriptor, en què destacava com la descoberta de la llengua catalana escrita en edat adulta li havia ofert una via d'expressió inesgotable i com el seu entorn literari s'havia anat ampliant. Seguidament, l'escriptor va llegir alguns fragments dels seus llibres que dibuixaven els aspectes comentats més amunt. L'acte va finalitzar amb un interessant torn de preguntes que van abarcar diferents temes literaris, lingüístics i culturals. També hi van prendre part els professors Ulrich Winter, Isabel Zollna i Christine Bierbach, les dues darreres amb perfil catalanista.

Les activitats, organitzades per Maria Lacueva (lectora de la Universitat Heidelberg), Sebastià Moranta (lector de català de la Universitat de Marburg) i Montserrat Ruiz (lectora de català de la Universitat de Frankfurt) en el marc de la col·laboració amb l'Institut Ramon Llull i les respectives universitats, s'adreçaven als estudiants de Llengua catalana, Cultura i Societat de Catalunya, Traducció i Literatura espanyola. També es van obrir a tota la comunitat acadèmica i van comptar amb la presència d'alguns professors i alumnes.