Imatge Hèctor Alsinet
La primavera parla català a Tartu i Kaunas.
per Hèctor Alsinet - Tuesday, 15 May 2012, 17:56
 

La música i la paraula han esdevingut protagonistes dins de les activitats organitzades la setmana passada a Estònia i Lituània.

Entre els dies 7 i 11 de maig vam poder escoltar i gaudir a la Universitat de Tartu (Estònia) i la Universitat Vytautas Magnus de Kaunas (Lituània), de quatre xerrades i un concert en la setmana cultural catalana i les jornades "primavera en español".

A Tartu, la participació d'alumnes i ex-alumnes va ser el tret més important d'unes jornades on vam poder veure treballs de traducció d'obres catalanes a la llengua estoniana o gaudir d'un concert on es van adaptar cançons d'en Raimon, Lluís Llach o Maria del Mar Bonet a l'estonià.
La Merilin Kotta i la Maria Kall, antigues alumnes de català a la Universitat de Tartu, van oferir dilluns i dimarts unes xerrades molt interessants sobre com han traduït obres de la Carme Riera i en Rodolf Sirera. El seu testimoni va ser molt enriquidor per a les actuals estudiants que varen fer nombroses preguntes i van valorar el seu coneixement de la cultura catalana.


Asseguts a l'escala i amb la companyia de la veu i la guitarra; vam assistir a un emotiu recital on es van poder sentir cançons com Al vent, Què volen aquesta gent o L'Estaca.

El dia 9 de maig, i com a cloenda de les jornades, es va projectar un documental sobre tradicions i costums catalanes dintre dels dies catalans celebrats a Tallin a l'agost de 2008.

A Kaunas (Lituània), i en el marc dels actes "primavera en español" organitzats per la Universitat Vytautas Magnus, el català i la cultura catalana van tenir-hi presència en una xerrada amb afany de diversitat i pluralitat.
La presentació de la cultura catalana, amb nombrosos assistents, gairebé va servir de punt final a unes activitats que tocaren a la seva fi el mateix divendres 11.

Les activitats a la Universitat de Tartu van comptar amb l'ajuda i el suport de la pròpia universitat, l'ambaixada espanyola a Tallin i l'Institut Ramon Llull.

 

Hèctor Alsinet Rodríguez, lector a Tartu (Estònia)