Imatge Neus Crisol Milian
I Trobada Internacional d’Estudiants de Català a Budapest, 4-6 de maig de 2012
per Neus Crisol Milian - Wednesday, 9 May 2012, 11:46
 

El cap de setmana del 4 al 6 de maig es va celebrar a Budapest la I Trobada Internacional d’Estudiants de Català. Hi van participar estudiants de català de Zadar, Venècia, Hamburg, Bremen, Santiago de Compostel.la, Praga, Belgrad, Szeged, Budapest, Moscou i Sant Petersburg. Més de quaranta persones van participar als diferents actes: visites guiades a la ciutat, trobades amb la catalanística hongaresa, àpats típics, balls…

Una de les activitats era la redacció, per part dels estudiants, d’un document en què ens expliquessin els motius que els van dur a estudiar català. Aquí el teniu:

Som gent diversa

Som gent diversa. Venim de cultures i tradicions diferents però hi ha una cosa que ens uneix…el català. Però, per què hem decidit aprendre aquesta llengua? A molts de nosaltres ens picava només la curiositat de conèixer un altre idioma. Els viatges a Barcelona també n’han estat un motiu, ja sigui perquè hem decidit anar a estudiar a aquesta ciutat o bé  perquè  tenim la intencio de viure-hi una temporada.

A poc a poc, a mesura que l’hem anat aprenent hem descobert moltes coses noves. En primer lloc, que el català no és un dialecte de l’espanyol com molts ens pensàvem, sinó una llengua amb les seves pròpies característiques; després, que l’àrea de parla catalana no només es redueix a la ciutat de Barcelona, sinó que és molt mes àmplia i travessa fins i tot la Mediterrània, milions de persones la parlen i s’ensenya  a moltes universitats europees, convertint-se així en un altre medi de comunicacio internacional.

Ara el català ens està obrint portes abans tancades. Ampliem els nostres punts de vista sobre la realitat, s’ha convertit en un pont d’unió amb altres cultures. A més a més, la facilitat per a obtenir beques ens permet viatjar i descobrir altres parts del món i també la seva gent.

Gràcies a aquesta trobada d’estudiants de català hem conegut la ciutat de Budapest, la cultura hongaresa i hem tingut l’oportunitat de fer amistat amb gent d’altres països, com Rússia, Alemanya, Sèrbia, Itàlia, Croàcia, Hongria, Espanya, etc. Tot aixo ha estat possible gràcies a la llengua que estudiem, la llengua catalana.

Per tots aquests motius, trobem que aquesta llengua es mereix un millor reconeixement cara a l’exterior. Molta gent no sap de l’existència d’aquesta llengua i de la seva cultura, només sap que el Pep va deixar de ser entrenador del Barça o que la Sagrada Família és una església modernista important, però a part de tot aixo hi ha moltes coses molt més interessants. Així, tots arribem a la conclusió que:

El catala és a Espanya però no és Espanya.

 

Notícia enviada per Jordi Gimeno, professor d'estudis catalans a la Universitat de Széged, Hongria