Imatge Neus Crisol Milian
El Dr. Roger Friedlein obté el premi de Recerca Catalanística (Crítica Serra d’Or 2012) per 'El diàleg en Ramon Llull: l'expressió literària com a estratègia apologètica'
per Neus Crisol Milian - Friday, 4 May 2012, 15:17
 

El Palau Moja de Barcelona ha acollit aquest matí la celebració de la 46a edició dels Premis Crítica Serra dOr 2012, presidida per l'Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i la Presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert.

Els guardonats de la categoria de Literatura i Assaig són: Jaume Cabré, per Jo confesso (Novel·la), Lluís Calvo per Estiula (Poesia), Alba Dedeu per Gats al parc (Narració), Montserrat Corretger per Domènec Guansé, crític literari i novel·lista: entre l'exili i el retorn (Estudis Literaris) i Helena Vidal per la traducció d' Armènia en prosa i en vers , d'Óssip Madelstam (Traducció).

En lapartat de Recerca en Humanitats , a banda del Dr. Friedlein, ha n estat guardonades Montserrat Barcardí i Pilar Godayol, pel Diccionari de la Traducció Catalana i Ariadna Beneti Mònico, per la coordinació dAgricultura ecològica i sostenibilitat.

El Dr. Friedlein (Frankfurt, 1967) investiga les àrees de la literatura consolatòria medieval i moderna, els processos de constitució del saber en lèpica renaixentista i en la innovació literària entre Romanticisme i Modernisme a Espanya, a Hispanoamèrica i al Brasil. Llicenciat en Filologia Romànica i Filologia Àrab, es va doctorar amb una tesi sobre el diàleg literari en Ramon Llull. Traductor de Jesús Moncada, Sergi Pàmies, Francesc Parcerisas, Narcís Comadira, Pere Gimferrer i Joan Vinyoli, entre daltres, actualment és catedràtic de filologia romànica a la Ruhr-Universität Bochum, on des de lany 1992 shi imparteix docència destudis catalans. En aquests moments està ultimant la traducció a lalemany de Lo Somni, de Bernat Metge.

El passat 30 de setembre de 2011, el Dr. Friedlein va oferir-nos a la Universitat Jaume I de Castelló la lliçó inaugural de lacte dinauguració dels estudis catalans a universitats de lexterior del curs 2011-2012, organitzat per lInstitut Ramon Llull en col·laboració amb la Xarxa Vives dUniversitats. Aquesta lliçó, sota el títol «Les figuracions del jo en Jaume I i en la literatura medieval», ha estat editada per lInstitut Ramon Llull.

L'obra premiada avui analitza Ramon Llull com a figura cabdal en la història del diàleg literari a Europa. En la vintena de diàlegs que el mallorquí va escriure en català i en llatí, com ara el Llibre del gentil e dels tres savis i el Liber Tartari et Christiani, hi trobem interlocutors com els savis musulmans i jueus, l’ermità Blaquerna i el mongol, o el mateix Ramon, pres per la ira. Analitzats de prop i amb els mètodes de la crítica literària, són exemples d’un gènere literari complex que se situa entre la ficció narrativa i l’argumentació teòrica.

Podeu llegir la notícia de latorgament dels Premis Crítica Serra dOr 2012 i consultar la resta de guardonats aquí.