Imatge Núria Massot Melet
Cork World Book Fest i Sant Jordi
per Núria Massot Melet - Wednesday, 25 April 2012, 23:45
 

En motiu de la celebració del Cork World Book Fest i de la diada de Sant Jordi, els dies 20 i 21 d'abril ens va visitar a Cork l'escriptor i professor Jaume Subirana, que va oferir dues xerrades a la Biblioteca de Cork i un seminari al Departament d'Estudis Hispànics de la Universitat.

En l'acte de divendres a la Biblioteca de Cork, en Jaume Subirana va parlar sobre diferents aspectes de la cultura catalana, basant-se en el seu llibre Tota la veritat sobre els catalans. Al dia següent, va recitar alguns dels autors més destacats de la literatura catalana, principalment del s. XX, com ara Carles Riba, J.V. Foix, Joan Brossa, Joan Margarit i Maria-Mercè Marçal, entre d'altres. Tot seguit, va recitar també alguns dels seus poemes, com ara Pescador i fill amb salabre, Germà gos, Senyal de trànsit, Patrimoni i Bricolatge domèstic. Tots els poemes es van recitar tant en anglès com en català. Cada acte va aplegar una vintena d'assistents, entre estudiants, professors, convidats al Cork World Book Fest i públic en general, a qui no els va faltar la rosa.

A més dels actes de la biblioteca, també va impartir el seminari Who are we. Young catalan novelists write about national identity al Departament d'Estudis Hispànics de la Universitat de Cork, en el qual, a partir d'una exhaustiva bibliografia d'autors catalans, vam debatre sobre la representació de la identitat nacional en la literatura catalana, des de la dictadura fins a l'actualitat.

Durant tot el cap de setmana no hi van faltar les parades de llibres i, durant la diada de Sant Jordi, la Biblioteca va oferir una degustació gastronòmica d'especialitats catalanes per als assistents al Cork World Book Fest.

El Cork World Book Fest es va inaugurar l'any 2005, quan la ciutat era capital europea de la cultura. Durant tots aquests anys, el consorci de biblioteques ha estat col·laborant amb el Departament d'Estudis Hispànics per tal de representar aspectes de la cultura catalana dins del marc del festival. Aquest any, la biblioteca ha aprofitat aquests actes per anunciar que està ampliant el seu catàleg de llibres i música en català i mostrar el seu interès a difondre la llengua i cultura catalanes a la ciutat.

L'acte va comptar amb el suport de l'Institut Ramon Llull, el Departament d’Estudis Hispànics de la Universitat de Cork i la Biblioteca de Cork.

 

Núria Massot Melet, University College Cork